Dan posle nesreće na pijaci Stari Merkator: Postavljena policijska traka, uklanja se šut, neke tezge rade (FOTO)

19.01.2022

08:30

0

Reporteri 24sedam obišli su pijacu na Novom Beogradu, nakon što je juče došlo do urušavanja plafona

Dan posle nesreće na pijaci Stari Merkator: Postavljena policijska traka, uklanja se šut, neke tezge rade (FOTO)
pijaca Stari Merkator (4) - Copyright 24sedam

Reporteri 24sedam obišli su pijacu Stari Merkator, dan posle urušavanja plafona u donjem delu objekta, i na prvi pogled mesto izgleda kao da se juče ništa nije dogodilo.

Sa jedne strane, kada se uđe kroz ulaz iz Bulevara Mihajla Pupina, reklo bi se da je sve uobičajeno - sugrađani sa cegerima dolaze po sveže namirnice, voće i povrće.

24sedam
 

Ipak, s druge strane, odnosno kada se uđe na pijacu iz Ulice Aleksinačkih rudara, takav utisak menjaju policijska traka, buka koja se čuje zbog uklanjanja šuta, kao i prašina koja se podiže i do gornjeg dela.

Međutim, kako nam je rečeno iz obezbeđenje dole se ne može sići, jer su radovi u toku, te i da su sve tezge u donjem delu pijace zatvorene.

Sve se desilo u trenu

Sugrađanka Dragica S, koja ima tezgu u gornjem delu pijace, rekla je za 24sedam da oni ništa nisu videli, a onda je u trenu nastala panika.

- Samo se odjednom stvorila gužva i ljudi su počeli da izleću. Svi smo pritrčali da pomognemo - navela je ona.

Stara zgrada, upitno održavanje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić objasnio je jutros kako je došlo do nesreće.

- Obloga na ventilaciji, u dužini od otrpilike 10 metara, se odvojila i obrušila se na ljude koji su se nalazili ispod. Zgrada je stara, rađena 1972. godine. Upravo zbog ove situacije akcenat je na tome da koliko god vodimo računa o izgradnji, moramo i o održavanju - rekao je on, gostujući na TV Prva.

Na pitanje ko vrši kontrolu i održavanje objekta, gradonačelnik je istakao da je vlasnik te zgrade Republika Srbija, dok JKP "Gradske pijace" upravljaju tim prostorom.

24sedam
 

- Po proceduri, kako se to radi, oni i vrše kontrolu tog prostora. Na tim procedurama, duboko verujem, da nisu imali naznake da bi do ove situacije moglo da dođe. Juče je bio uviđaj, istraga se radi, te se nadamo da će se znati zašto je do toga došlo - naveo je on.

Zbog nesreće hitno su prevezene četiri žene u Urgentni centar, od kojih su dve imale povrede glave, jedna grudnog koša, dok je četvrta osoba slomila ruku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je žena koja je zadobila teže povrede van životne opasnosti. Poručio je da će svim povređenima biti isplaćena odšteta od strane nadležne institucije - Beogradske pijace.

Objasnio je da je zgrada Starog Merkatora stara, kao i da je njenu obnovu otežavalo to što je u vlasništvu kako državnih firmi, tako i privatnih kompanija i onih koje su u stečaju.

Ocenio je da je neopodno da se donesu propisi koji bi omogućili da se vlasnicima starih objekata naloži redovno održavanje, kako do ovakvih nesreća ne bi dolazilo.

Podsetimo, juče oko 11 časova došlo je do urušavanja plafona pijace "Merkator" u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Na teren je poslato tri vatrogasna vozila iz Zemuna, Zvezdare i Voždovca sa 16 vatrogasaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike