Datum obnove Bezistana još uvek nepoznat

25.09.2020

11:05

0

Početak uređenja zavisi od rešavanja imovinsko-pravnog statusa

Datum obnove Bezistana još uvek nepoznat
Copyright Printscreen/YouTube/Kontra-Propaganda

Rekonstrukcija Bezistana najverovatnije će sačekati 2021. godinu, a kako su za portal 24sedam rekli iz službe glavnog gradskog urbaniste informacije o tačnom datumu još uvek nema.

Obnova ovog prostora, poznatijeg kao “pupak Beograda”, planirana je još 2018, a njegovu rekonstrukciju svojevremeno je najavio gradski urbanista, Marko Stojčić.

– Još uvek nemamo novih informacija o tačnom datumu rekonstrukcije Bezistana – rekli su iz službe gradskog urbaniste za 24sedam.

Sudbina Bezistana neizvesna je zbog rešavanja imovinsko-pravnog statusa.

–  U nečijem je vlasništvu zbog čega Grad Beograd ima problema da izdvoji sredstva za rekonstrukciju tog prostora – istakao je ranije Stojčić.

Još jedan od faktora koji koči početak uređenja Bezistana i Trga Nikole Pašića je činjenica da se idejno rešenje o izgledu trga menja kako bi se zadržala postojeća fontana.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Razmišljali smo da li da ponovimo konkurs za arhitektonsko uređenje Trga Nikole Pašića ili da izmenimo u manjoj meri konkursno rešenje, s obzirom na to da smo kroz komunikaciju sa građanima došli do toga da ipak žele da fontana ostane. Naša ideja je da konkursno rešenje u saradnji sa autorima izmenimo u smislu da se vrati fontana u najvećoj meri ovakva kakva je sada, samo svakako renovirana i osavremenjena u svakom smislu – pomenuo je nedavno gradski urbanista.

Arhitektonski konkurs za uređenje tri trga u Beogradu, među kojima je i Trg Nikole Pašića, sproveden je 2015. godine, a predlog autora je da prostor trga sadrži drugačiju fontanu od postojeće.

Istorijat Bezistana

Bezistan je sagrađen sredinom 20. veka na mestu gde se od 1870.  nalazio hotel “Pariz”. Posle Drugog svetskog rata, u samom srcu prestonice, u pasažu koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije, projektovan je i izgrađen sa idejom da prolaz bude kulturni i turistički centar Beograda.

Arhitekta Vladeta Maksimović prostoru je dao moderan izgled kružnog trga sa mrežastim krovom. U sredini je fontana ukrašena bronzanom skulpturom čuvenog jugoslovenskog umetnika iz 20. veka Aleksandra Zarina – “Devojka sa školjkom”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike