Beloruski general uveren: Ako dođe do rata, ove zemlje će biti uništene

18.12.2021

09:52

0

Moskva je ponudila rešenje situacije, ali Vašington i dalje ćuti

Beloruski general uveren: Ako dođe do rata, ove zemlje će biti uništene
AP20236590784709 - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Beloruski general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke države jednostavno biti uništene.

- Što se tiče naših drugih zapadnih, tačnije severozapadnih suseda (osim Poljske), oni sami po sebi ne predstavljaju ništa u vojnom smislu - rekao je zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije, general-major Vladimir Arčakov u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana.

On smatra da je najveća opasnost ponašanje balatičkih država u stalnoj i, kako je rekao, "bukvalno smešnoj" eskalaciji situacije, kao da one sanjaju o ozbiljnom sukobu, ne uzimajući u obzir da će ih, u slučaju da do njega ziasta dođe, sukobljeni centri moći jednostavno zbrisati sa lica zemlje.

U SAD muk, osam država EU protiv

Moskva je predložila rešenje napete situacije i ponudila Vašingtonu da eksluzivno pregovaraju o bezbednosnim garancijama na bilateralnoj osnovi, potvrdio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

U intervjuu za TASS Rjabkov je ocenio da bi uključivanje drugih zemalja pretvorilo pregovore u "stalne rasprave i prazne reči".

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Nadam se da SAD nisu izgubile iz vida koliko se sve promenilo i to ne nabolje. Za sada se ne čini da su spremni da odstupe od svojih sopstvenih klišea - rekao je Rjabkov.

Komentarišući juče predlog Rusije o bezbednosnim garancijama koji je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, predstavnica Bele kuće Džen Psaki je izjavila da SAD neće voditi pregovore o evropskoj bezbednosti u odsustvu svojih partnera iz EU.

Sa druge strane, ministri odbrane država Severne Evrope i Baltika saopštili su sinoć da evropske države ni pod kojim uslovima ne mogu prihvatiti predlog Rusije o garancijama bezbednosti u Evropi, saopštila je pres-služba ministarstva odbrane Estonije.

Na sastanku ministara odbrane država Severne Evrope i Baltika učestvovali su šefovi odbrane Finske, Estonije, Švedske, Danske, Norveške, Letonije, Litvanije i Islanda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike