Rusija zabrinuta zbog nagomilavanja američkih vojnika u Grčkoj: Otvarate nove baze za NATO, dok nas Alijansa naziva neprijateljem

11.12.2021

10:25

0

Preko grčke luke Aleksandropulis sada je u toku najveće prebacivanje američkih snaga u istoriji

Rusija zabrinuta zbog nagomilavanja američkih vojnika u Grčkoj: Otvarate nove baze za NATO, dok nas Alijansa naziva neprijateljem
profimedia-0642638703 - Copyright Profimedia

Rusija je zabrinuta zbog nagomilavanja američkih vojnika na teritoriji Grčke i prebacivanja vojne tehnike u istočnu Evropu preko luke Aleksandropulis, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Problem je jednostavan. Koncentriše se sve više i više vojnika NATO i SAD na vašoj teritoriji. Prevozite stotine i hiljade jedinica vojne tehnike preko Aleksandropulisa. Otvarate nove baze za NATO, dok Alijansa u isto vreme nas naziva neprijateljem. I NATO formuliše svoj glavni cilj, a to nije ništa drugo do obuzdavanje Rusije. Zabrinuti smo zbog toga. Morate da nas razumete - rekao je Peskov u intervjuu za grčku TV ANT1.

Na konstataciju novinarke da Atinu takođe brine to što Rusija isporučuje Turskoj sisteme S-400, Peskov je napomenuo da je to odbrambeni sistem.

- Ono što se prebacuje preko Aleksandropulisa nije odbrambeno naoružanje. Ja bih tako odgovorio - rekao je portparol Kremlja.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od Grčke u slučaju da EU uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, portparol Vladimira Putina istakao je da se Rusija odnosi prema zvaničnoj Atini kao partneru, prijateljskoj zemlji, i da bi želela da tako i ostane.

Dmitrij Peskov; Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
 

Dodao je da je Grčka suverena zemlja i da ima pravo da donosi suverene odluke, odgovarajući tako na pitanje da li se očekuje da Grčka zauzme drugačiji stav u odnosu na Brisel.

Podsetimo, preko grčke luke Aleksandropulis sada je u toku najveće prebacivanje američkih snaga u istoriji. Kroz ovu luku će proći 120 helikoptera i hiljade različitih borbenih vozila, a vojnici će biti upućeni u istočnu Evropu.

Ranije je grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos izjavio da baza u Aleksandropulisu služi interesima Amerike u regionu i doprinosi boljoj kontroli.

Peskov je dao intervjuu grčkoj televiziji pre nedavnog susret ruskog predsednika Vladimira Putina i grčkog premijera Kirijakosa Kicotakisa u Sočiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike