Istakla nekoliko crvenih linija: Rusija objavila nacrt sporazuma sa NATO i SAD

17.12.2021

12:47

0

Glavne odredbe dokumenta koji je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova jesu isključivanje daljeg širenja Alijanse i ulaska Ukrajine u nju

Istakla nekoliko crvenih linija: Rusija objavila nacrt sporazuma sa NATO i SAD
džo bajden vladimir putin AP18164313407678x - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin/Susan Walsh

Ruska Federacija objavila je danas nacrt sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Glavne odredbe dokumenta koji je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije jesu isključivanje daljeg širenja NATO i ulaska Ukrajine u alijansu, kao i da NATO i SAD ne razmeštaju dodatnu vojsku i naoružanje van granica zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine (pre pristupanja istočnoevropskih zemalja alijansi), osim u izuzetnim slučajevima uz saglasnost Rusije i članica NATO.

Osim toga, Rusija zahteva da SAD i NATO odustanu od svih vojnih aktivnosti NATO u Ukrajini, istočnoj Evropi, Zakavkazju i u centralnoj Aziji i da ne raspoređuju rakete srednjeg i manjeg dometa tamo odakle one mogu da pogode teritoriju druge strane (Rusija).

Moskva, takođe, traži da NATO ne izvodi vežbe i druge aktivnosti sa formacijama većim od brigade u dogovorenoj pograničnoj zoni i da redovno razmenjuje informacije o vojnim vežbama, kao i da potvrdi da dve strane ne smatraju jedna drugu protivnicima i da će, u skladu sa sporazumom, sve sporove rešavati mirnim putem i uzdržavati se od upotrebe sile.

Prema objavljenom sporazumu, strane bi se obavezale da neće stvarati uslove koje bi druga strana mogla da shvati kao pretnju, a bile bi otvorene i telefonske linije za hitne kontakte. Nacrt sporazuma sačinjen je na ruskom, engleskom i francuskom jeziku, prenosi agencija RIA Novosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike