Džonsonova stranka izgubila na lokalnim izborima, pobednica poručila: Borise, žurka je gotova!

17.12.2021

10:44

0

Posle skandala birači u jednoj oblasti dali su svoj sud o vladajućoj partiji

Džonsonova stranka izgubila na lokalnim izborima, pobednica poručila: Borise, žurka je gotova!
Kirsty O'Connor, Pool via AP

Konzervativna partija premijera Velike Britanije Borisa Džonsona izgubila je jedno od sigurnih poslaničkih mesta u parlamentu posle iznenadnog lokalnog izbornog poraza u jednoj oblasti, što se tumači kao izraz nezadovoljstva birača britanskim liderom, uzdrmanog brojnim skandalima.

Kandidatkinja centrističke stranke Liberalne demokrate, Helen Morgan, osvojila je parlamentarno mesto u Severnom Šropširu, koje je konzervativna većinu imala od 2019. godine, prenosi agencija AP.

- Ljudi Severnog Šropšira govorili u ime britanskog naroda. Oni su glasno i jasno rekli: "Borise, žurka je gotova" - poručila je Morgan u pobedničkom govoru.

- Naša zemlja vapi za vođstvom. Gospodine Džonson, vi niste lider - naglasila je Morgan.

Glasanje za oblast Severni Šropšir, jedno od 650 mesta u britanskom parlamentu, raspisano je van redovnog izbornog ciklusa jer je aktuelni konzervativac podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio parlamentarna pravila o lobiranju.

Konzervativci su pobedili na svim prethodnim izborima u uglavnom ruralnim područjima centralne Engleske, otkako je ta izborna jedinica stvorena u svom sadašnjem obliku 1983. godine.

Najnoviji zaokret dolazi u trenutku kada se Džonson suočava sa kritikama na nekoliko frontova, uključujući i osude zbog izveštaja o zabavama koje je njegovo osoblje organizovalo prošlog Božića kada je zemlja bila u izolaciji.

Ankete javnog mnjenja širom zemlje pokazuju da konzervativci zaostaju za svojim glavnim rivalima, Laburističkom partijom.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti