Boris Džonson se obratio naciji: Stiže nam plimni talas omikrona, što pre se vakcinišite trećom dozom

12.12.2021

21:50

0

Oglasio se premijer Velike Britanije

Boris Džonson se obratio naciji: Stiže nam plimni talas omikrona, što pre se vakcinišite trećom dozom
džonson1 - Copyright Adrian Dennis/Pool via AP

Britanski premijer Boris Džonson obratio se javnosti, ali ranije snimljenom izjavom, pošto je u toj državi zbog omikron varijante korona virusa podignuta uzbuna.

- Nito ne bi trebao sumnjati u to da nam stiže plimni talas omikrona. Bojim se da je sada jasno da dve doze cepiva jednostavno nisu dovoljne za nivo zaštite koja nam je svima potrebna - rekao je Džonson.

- Primite buster dozu cepiva odmah. Svako stariji od 18 godina u Engleskoj dobiće priliku dobiti buster dozu pre Nove godine - dodao je.

- Svaka odrasla osoba u Engleskoj od sutra može dobiti buter dozu ako je drugu dozu primila pre više od tri mjeseca - rekao je britanski premijer.

Britanija danas podigla stepen uzbune zbog omikrona

Podsetimo, zdravstveni funkcioneri u Velikoj Britaniji saopštili su danas da podižu stepen uzbune na kovid zbog brzog širenja zaraze omikron varijantom koronavirusa.

Stepen uzbune se podiže s trećeg na četvrti nivo, što je drugi najviši nivo i znači da je "prenos virusa pojačan i da je pritisak na zdravstvene službe opšti i velik ili da je u porastu".

- Prvi podaci pokazuju da se omikron verzija širi puno brže od delte i da je zaštita koju pruža cepivo u slučaju zaraze omikronom smanjena - ističu.

- Već ima hospitalizacija zbog omikrona.

Premda se još ne zna koliko je omikron opasan - to će "biti jasnije u nedeljama koje dolaze" - stručnjaci ističu da "već" ima hospitalizacija zbog omikrona i da "postoji verovatnost" da će se njihov broj "brzo širiti".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike