Najpoznatija žena pustinjak danas potpuno drugačije živi: Tajkun joj sagradio kuću, a sada je uvela i jednu važnu novinu (VIDEO)

07.12.2021

11:57

1

Živeći u udaljenoj sibirskoj tajgi, njena porodica nije znala da se dogodio Drugi svetski rat

Najpoznatija žena pustinjak danas potpuno drugačije živi: Tajkun joj sagradio kuću, a sada je uvela i jednu važnu novinu (VIDEO)
agafja-likova1 - Copyright Profimedia

Ova godina donela je Agafji Likovoj (77), najpoznatijoj ženi pustinjaku, dosta promena u njenom životu.

Dobila je novu kuću nakon decenija koja je provela u trošnoj kolibi koju je njen otac izgradio još pre 80 godina.

Sada je prihvatila i da primi solarni panel koji bi u životu održavao satelitski telefon - jedinu vezu koju ima sa spoljnim svetom iz svog udaljenog doma u sibirskoj divljini u okolini Sajanskih planina.

Novosti o Agafji doneo je Viktor Nepomnjaščij, direktor prirodnog rezervata Kakaskij, kada ju je nedavno posetio helikopterom.

- Doneli smo joj pakete, pisma, poklone i solarni panel koji su instalirali volonteri. Agafja mi je pokazala novu kuću. Trenutno ima šest koza, tri mačke i pasa Cvetočeka (cvet). Sveštenik Georgije iz Orenburga će joj pomoći da prebrodi zimske dane - rekao je.

Priča Agafje Likove je zaista čudesna.

Drugi svetski rat - šta je to?

Agafja je jedina preživela iz porodice koja je 1936. godine pobegla u šumu u Sibiru kako bi izbegla verski progon pod Josifom Staljinom.

Veći deo svog života provela je poput seljanke iz 18. veka, gajeći sopstvenu hranu, izbegavajući moderne izume. Živela je u staroj, oronuloj, kolibi u kojoj je rođena, koju su sagradili njen otac i braća nakon što su pobegli iz komunizma da žive u zabačenom uglu Sibira. Tamo su bili potpuno odsečeni od sveta i nisu ni znali da se dogodio Drugi svetski rati ili da je Jurij Gagarin izveo prvi let u svemir.

Braća i sestra su joj umrli 1981. godine, a otac je preminuo 1988. godine. Majka je preminula još pre nego što je njihova lokacija otkrivena.

Profimedia
 

Odbija da se preseli u grad ili naselje, a najbliže je više od 240 kilometara udaljeno od živopisne planine na kojoj je proživela ceo život.

Agafjina porodica, pripadnici pravoslavne sekte staroveraca, decenijama je živela u Sibiru potpuno neprimećena od sovjetskih vlasti. Likova nije imala nikakav kontakt sa spoljnim svetom prvih 35 godina života. O svetu je informacije dobijala od očevih priča i iz Biblije.

Otkriveni su 1970-ih godina kada je grupa sovjetskih geologa helikopterom nadletala oblast i slučajno videla kuću i obrađeno zemljište na brdovitom području. Tada je porodica postala nacionalni fenomen.

Profimedia
 

Ruski staroverci su se odvojili od pravoslavne crkve 1666. godine nakon protesta zbog reformi. Staroverske zajednice su pobegle od carskog i sovjetskog progona duboko u sibirsku tajgu i drugde širom sveta, uključujući Severnu i Južnu Ameriku, kao i Australiju i Novi Zeland.

Mnogi su poslednjih godina počeli da se vraćaju u Rusiju u okviru novog programa repatrijacije koji pomaže sunarodnicima u inostranstvu da se presele na teritorije na ruskom Dalekom istoku.

Tajkun darodavac

Ruski aluminijumski tajkun Oleg Deripaska je odlučio da pomogne Agafji, pa joj je prpšle godine poslao stvari za kuhinju, posteljinu i hranu, a sve to je helikopterom dostavio njegov asistent. Još jedan muškarac pomagao je Agafji u obradi zemlje, daleko u u tajgi u kojoj živi.

Kako su naveli Deripaskini predstavnici, tajkun već neko vreme pomaže ovoj ženi.

Oleg Deripaska; Profimedia
 

Osim toga, Nikolaj, sin geologa Erofeja Sedova, biće Agafjin pomoćnik. Sedov je bio njen komšija dugi niz godina, međutim, preminuo je u maju 2015. godine. Ovaj geolog je bio među prvima koji su otkrili porodicu Likov 1978. godine.

Agafja je dobila i novi dom jer je Deripaska i tu uskočio u pomoć. Kuća je najpre napravljena u gradu Abakanu, pa rastavljena na delove i odneta u Sajanske planine.

- Svi izuzetno pazimo kada posećujemo Agafju - rekao je lokalni zvaničnik Aleksandar, koji je godinama povremeno putovao kod ove žene kako bi proverio njeno zdravlje.

Posebno se vodi računa da neko slučajno ne zarazi Agafju koronom.

- Hvala Olegu Deripaski za dobrotvornu pomoć i svima koji su radili na izgradnji. Takvu lepotu su napravili - rekla je kada je dobila novi dom.

Profimedia
 

Nepomnjaščij je tada kazao: "Nova kuća je čvrsta, sa toplom verandom i puno prirodne svetlosti koja prodire kroz njena četiri prozora. Svidela joj se i u znak zahvalnosti svima koji su joj pomogli, ispekla je malo hleba i poslužila je uz domaća pića".

Agafja je poput Moglija, nikada nije došla u dodir sa modernim infekcijama i bolestima.  

Starica je odbila da se useli u novi dom sve dok nije bio osveštan, pa je pozvan sveštenik crkve staroveraca.

Gradnja kuće je počela prošlog decembra, a to nije bio nimalo lak posao jer je materijal dovlačen brodom iz 250 kilometara udaljenog područja, jer je u Sibiru seča drveća zabranjena.

- Posebnim plovilom smo dovukli materijal za kuću, bilo je potrebno 20 takvih 'putovanja' rekom Abakan - rekao je Nepomnjaščij. 

U novoj kući ima vrlo malo nameštaja i jedina stvar koja podseća da je u pitanju "nešto moderno" su novi prozori sa duplim oknom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike