Nikome nije jasno kako je preživeo: "Dobro sam, nije mi ništa", reči spasioca iz rudnika smrti ostavile sve u čudu! (FOTO/VIDEO)

28.11.2021

10:16

0

U nesreći, koja se dogodila u četvrtak, nastradala je 51 osoba

Nikome nije jasno kako je preživeo: "Dobro sam, nije mi ništa", reči spasioca iz rudnika smrti ostavile sve u čudu! (FOTO/VIDEO)
rusija - Copyright Youtube/Новости на Первом Канале

Rusija se još uvek nije oporavila od tragedije, kada je u četvrtak eksplodirao rudnik uglja u Sibiru, koja je odnela 51 život, dok je više od 60 osoba povređeno.

Ipak, tračak nade, pojavio se dan nakon nesreće, kada je spasilac za kojeg se pretpostavljalo da je poginuo, pronađen živ!

 

Isprva,  Aleksandar Zakovrjašin (51), otac jednog deteta, nije davao znake života i verovalo se da je nastradao. Međutim, ubrzo je došao svesti i rekao: "Dobro sam, nije mi ništa", kao da je sve u redu i da se ugruvao pri padu s bicikla.

- Samo sam se borio za život. Svako bi isto postupio da se nađe u ovoj situaciji - kaže Aleksandar odgovarajući na tvrdnje doktora da je on pravi heroj.

 

Medicinske ekipe koje su došle na mesto tragedije navode da je pravo čudo da je Aleksandar preživeo. U tragediji koja se dogodila na dubini od 250 metara ispod površine zemlje u četvrtak poginulo je 45 rudara i šest spasilaca koji su prvi krenuli da im pomognu nakon eksplozije metana. U pitanju je jedna od najvećih tragedija u ruskim rudnicima od raspada SSSR. Povređene su 63 osobe, 50 se nalazi u bolnici, a četiri su na intenzivnoj nezi.

Hapšenja nakon nesreće

Nedugo posle tragedije policija je uhapsila direktora rudnika, njegovog zamenika, kao i šefa sektora u kome je došlo do tragedije. Oni su osumnjičeni da su prekršili bezbednosne standarde i da su terali rudare da rade uprkos opasnosti. Dan kasnije uhapšena su i dvojica inspektora zbog nemara. Oni su ranije ovog meseca rudniku dali dozvolu za rad, a uopšte nisu proveravali objekat.

Ranije nesreće

Vlasti su objavile da su oko 8 časova ujutru primile dojavu o dimu u rudniku u gradu Gramotejno, gde se nalaze brojni rudnici uglja.

Prema lokalnim medijima, u rudniku se u vreme nesreće nalazilo 285 osoba. Zasad nije poznato šta su uzroci incidenta i šta je dovelo do eksplozije gasa.

 

Nesreće u ruskim rudnicima često su povezane s nepridržavanjem sigurnosnih normi, lošim upravljanjem ili zastarelom opremom iz sovjetske ere. U maju 2010. poginuo je 91 rudar, a više od sto ih je povređeno u eksploziji u rudniku Raspadskaja, takođe u Kemerovu. U oktobru 2019. godine je, nakon pucanja brane, u rudniku zlata u Sibiru poginulo 17 ljudi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily mail

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike