Legalizovali mašinu za samoubistvo: Iza nesvakidašnjeg projekta stoji "doktor Smrt", a omogućava bezbolan odlazak

07.12.2021

10:28

0

Autor: 24sedam

Švajcarci nude laku smrt bez hemikalija

Legalizovali mašinu za samoubistvo: Iza nesvakidašnjeg projekta stoji "doktor Smrt", a omogućava bezbolan odlazak
kapsula - Copyright Vimeo/Sarco @ Venice_Design

Švajcarska je već poznata kao zemlja u kojoj je moguće izvršiti tzv. potpomognuto samoubistvo, a sada se otišlo i korak dalje proizvodnjom 3D štampane kapsule namenjene upravo tom činu. 

"Mašina za samoubistvo", nazvana "Sarko", prošla je sve potrebne zakonske provere u Švajcarskoj i trebalo bi da sledeće godine uđe u upotrebu, naveli su tvorci. 

Inače, u ovoj evropskoj zemlji eutanazija je legalna, a prošle godine se na taj potez odlučilo 1.300 ljudi. Takvim pacijentima se ubrizgava natrijum pentobarbital zahvaljujući čemu ulaze u duboku komu i potom umiru.

Ipak, doktor Filip Ničke, autor kapsule "Sarko", ima drugi pristup tako da klijentima obećava laganu smrt bez narkotika.

Mašinom se može upravljati iznutra čak i samo treptanjem i radi tako što smanjuje nivo kiseonika u kapsuli.

Proces traje manje od jednog minuta, a smrt se javlja kroz hipoksiju i hipokapniju, koja ima za cilj da omogući da osoba umre relativno mirno i bezbolno.

Mašina za samoubistvo je kreacija doktora Filipa Ničkea, nazvanog "Doktor Smrt", koji je direktor neprofitne organizacije "Exit International", koja se zalaže za legalizaciju dobrovoljne eutanazije i potpomognutog samoubistva.

Sarko, skraćenica za sarkofag, dizajniran je da može da se postavi na bilo kojoj lokaciji po želji korisnika, a zatim se biorazgradiva kapsula može odvojiti od baze kako bi služila kao kovčeg.

YouTube/Printscreen
 

Mašina je kritikovana zbog svog futurističkog dizajna, za koji neki kažu da glamurizuje samoubistvo, ali i zbog prateće aplikacije virtuelne stvarnosti koja omogućava ljudima da „iskuse sopstvenu virtuelnu smrt“.

Trenutno postoje samo dva prototipa, ali se 3D štampa i treća mašina koja će biti spremna za upotrebu sledeće godine.

Ničke je rekao da planira da ovu tehnologiju načini besplatnom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike