Potpuni preokret u Holandiji: Prvi slučajevi omikron soja nisu stigli odakle se mislilo!

30.11.2021

13:06

1

Panika u Holandiji nastala je kada se saznalo da je letovima iz Johanezburga i Kejptauna stiglo 14 putnika pozitivnih na omikron soj

Potpuni preokret u Holandiji: Prvi slučajevi omikron soja nisu stigli odakle se mislilo!
korona - Copyright AP Photo/Jerome Delay

Omikron soj korona virusa otkriven je u Holandiji i pre nego što su sletela dva aviona iz Južne Afrike u kojima su bili prenosioci zaraze, potvrdili su jutros holandski zdrastveni radnici.

- Detektovali smo virus u dva uzorka koji su uzeti još 19. i 23. novembra - saopštio je Nacionalni zavod za javno zdravstvo, javlja agencija Reuters. To znači da novi soj virusa u Holandiju nije stigao, kako se dosad mislilo, na letovima iz Južne Afrike.

- Još ne znamo jesu li zaraženi bili u tom području - dodali su.

Panika u Holandiji nastala je kada se saznalo da je letovima iz Johanezburga i Kejptauna stiglo 14 putnika pozitivnih na omikron soj, ali sada je jasno da je virus u toj zemlji bio i ranije.

Šezdesetak putnika od njih više od 600 na letovima iz Južne Afrike pozitivno je na korona virus. U karantini su od prošlog petka.

Holandske vlasti takođe nastoje kontaktirati i testirati oko 5000 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea.

U Holandiji su u nedjelju stupile na snagu strože mere protiv covida-19 kako bi se suzbilo širenje zaraze, u svetlu rekordnog broja zaraza kojih je oko 20.000 dnevno te kako bi se ublažio pritisak na bolnice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike