Ozbiljno shvatila važnost očuvanja životne sredine: Engleska zabranjuje upotrebu plastičnih pribora za jelo za jednokratnu upotrebu

20.11.2021

12:21

0

Ovo bi u skoroj budućnosti moglo da postane i politička mera

Ozbiljno shvatila važnost očuvanja životne sredine: Engleska zabranjuje upotrebu plastičnih pribora za jelo za jednokratnu upotrebu
tanjir - Copyright Profimedia

Plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, pribori za jelo i čaše od polistirena mogli bi da budu zabranjeni u Engleskoj pošto britanska vlada nastoji da u velikoj meri eliminiše plastični otpad.

Godišnje se u Engleskoj upotrebi 1,1 milijarda tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, od kojih je većina od plastike, ali se samo 10 odsto reciklira nakon odlaganja, navodi se u saopštenju britanske vlade, prenosi Rojters.

Predlozi izneti nakon dvanaestonedeljne javne rasprave predviđaju da preduzeća i potrošači počnu da primenjuju održive alternative.

Zabrana korišćenja plastike za ove predmete koji se jednokratno koriste mogla bi u skoroj budućnosti da postane i politička mera.

- Sve više se prepoznaje šteta koju plastika nanosi našoj životnoj sredini, a posebno ekosistemu u morima. Želimo da smanjimo upotrebu plastike u ambalaži i zabranimo njenu upotrebu - rekao je ministar životne sredine Džordž Džastis i podsetio da je do sada zabranjena upotreba plastičnih smalmčica, kašičica za kafu i pamučnih tufera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike