"Kapitalizam ubija planetu": Nekoliko hiljada demonstranata izašlo na ulice Glazgova, besni na lidere okupljene na COP26

06.11.2021

15:43

0

Noseći crvene zastave i transparente gomila mladih okrivila je kompanije za klimatsku krizu i skandirala pozive u korist socijalizma

"Kapitalizam ubija planetu": Nekoliko hiljada demonstranata izašlo na ulice Glazgova, besni na lidere okupljene na COP26
Tan2021-11-6_161851128_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Scott Heppell

Hiljade demonstranata krenulo je danas iz parka Kelvingrov u Glazgovu na marš kroz grad koji je domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih nacija zahtevajući hrabriju globalnu akciju.

Studenti, aktivisti i građani koji su zabrinuti zbog klimatskih promena okupili su se po hladnom danu spajajući ruke dok su se kretali od gradskog parka Kelvingrov ka centralnom Trgu Džordž, preneo je Rojters.

Noseći crvene zastave i transparente na kojima je pisalo "Kapitalizam ubija planetu", gomila mladih okrivila je kompanije za klimatsku krizu i skandirala pozive u korist socijalizma dok je podizala pesnice u vazduh.

Na skupu su se mogle videti i desetine škotskih zastava koje su se vijorile na vetru.

Pojedini učesnici protesta skrenuli su pažnju na klimatsku pravdu i ugrožene poljoprivrednike.

Nekoliko blokova dalje, na sastanku COP26, koji je počeo u ponedeljak i traje još nedelju dana, govornici su alarmirali kako globalno zagrevanje pustoši poljoprivredna zemljišta i ugrožava bezbednost hrane.

Oni su obećali da će postepeno ukinuti korišćenje uglja, smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i smanjiti seču šuma.

Međutim, aktivisti su naveli da dosadašnji tok sastanka pokazuje premalo dokaza o napretku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike