Objavljen nacrt klimatskog sporazuma iz Glazgova: Poznati neki od zahteva koji se stavljaju pred svetske lidere

10.11.2021

10:22

0

Prilikom formulacije pažljivo su birane reči, a finalna verzija tek treba da bude uobličena

Objavljen nacrt klimatskog sporazuma iz Glazgova: Poznati neki od zahteva koji se stavljaju pred svetske lidere
Tan2021-11-10_111421968_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

U nacrtu sporazuma iz Glazgova, koji je objavljen u sredu, priznaje se da bi svet trebalo da teži tome da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepen Celzijusa, što bi mogao da bude prvi korak u obavezivanju zemalja da daju ambicioznija obećanja za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Dokument nije konačan i delegati COP26 pregovaraće o detaljima u narednih nekoliko dana. 

U dokumentu se kaže da se „prepoznaje da će uticaji klimatskih promena biti mnogo manji ako se porast temperature od 1,5 stepena održi, u poređenju sa 2 stepena" i naglašava se potreba da se „nastavi sa naporima da se povećanje temperature ograniči na 1,5 stepen", „prepoznajući" da to zahteva smislene i efikasne akcije „svih strana u ovoj kritičnoj deceniji na osnovu najboljih dostupnih naučnih saznanja."

Takođe se ističe da ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepenu do 2100. godine „zahteva brzo, dubinsko i trajno smanjenje emisija gasova staklene bašte na globalnom nivou, uključujući smanjenje globalnih emisija ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2010. i svođenje emisija na nulu do sredine veka".

Sporazum takođe „podstiče strane da preispitaju i ojačaju ciljeve za 2030“ u svojim obećanjima o smanjenju emisija, što je značajan napredak jer znači da bi do kraja sledeće godine države trebalo da istupe sa ozbiljnijim planovima.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant
 

Postoji obiman odeljak o pitanju finansiranja. Pojavila se dinamika u pregovorima u kojima zemlje u razvoju zahtevaju da bogate države ispoštuju obećanje koje su dale pre više od jedne decenije da će prebacivati 100 milijardi dolara godišnje na Globalni jug do 2020.

Nacrt sporazuma potvrđuje da će cilj verovatno biti ispunjen 2023, tri godine kasnije od obećanog i uključuje nekoliko tačaka za podsticanje brže mobilizacije novca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike