Gradić umalo da ostane bez pijaće vode, a to je samo deo problema sa kojim će se Zapad suočavati (VIDEO)

08.11.2021

08:11

0

Reka Kolorado, koja snabdeva veliki broj Amerikanaca, ostaje bez vode

Gradić umalo da ostane bez pijaće vode, a to je samo deo problema sa kojim će se Zapad suočavati (VIDEO)
mekfi - Copyright Youtube/Straight Trippin

Da jednog dana neće biti pijaće vode, meštanima Dov Krika, gradića od oko 600 stanovnika na jugozapadu Kolorada, bilo je nezamislivo. Međutim, ne više.

Dvodecenijska suša i male količine snežnih padavina na planinama San Huan iscrpeli su rezervoar Mekfi. Kanal koji doprema vodu do Dov Krika mesecima je van upotrebe, tako da se strahuje da će gradić potpuno presušiti u martu.

- Da li je ovo kriza? Jeste - poručio je gradonačelnik Bret Martin još u septembru.

Katastrofa je izbegnuta krajem oktobra, kada je kanal ponovo pušten u upotrebu kako bi potekla hitna isporuka vode, a to je prvi put u dvodecenijskoj istoriji ovog sistema da se tako nešto dogodilo.

 
Ipak, stručnjaci kažu da je to samo početak. Voda u mnogim zajednicama na američkom zapadu postaje sve veći luksuz.

 

 

- Ovo je poziv za buđenje. Klimatske promene su ovde očigledne i moramo da se priviknemo na njih. To su činjenice. Sve je toplije i biće sve sušnije - rekla je Dženifer Gimbel, stručnjak za pitanja voda sa Univerziteta Kolorado.

U normalnim okolnostima, voda koja navodnjava 29.000 hektara poljoprivrednog zemljišta prolazi kroz Dov Krik šest meseci godišnje.

Desetak metara širok i oko dva metara dubok, kanal omogućava da njime protiču velike količine vode, a može da primi oko 100 miliona galona.

Druge opštine se snabdevaju iz rezervoara Mekfi kroz mrežu tunela i cevi. Međutim, pošto voda Dov Krika putuje oko 30 milja severno u kanal, grad je vezan za raspored navodnjavanja koji traje od maja do oktobra.

Kada se kanal isključi na jesen, vlasti Dov Krika pune rezervoar vodom koju će koristiti tokom ostatka godine.

- Sistem je dobro funkcionisao sve dok je kanal radio - rekao je Ken Kurtis, generalni rukovodilac disktirkta Dolores Voter koji reguliše rad kanala.

Ove godine, međutim, bilo je malo snega, a usledilo je toplo i sušno proleće. Nivo vode u rezervoaru je pao 12 metara ispod prosečnih vrednosti, toliko da kanal nije mogao više da funkcioniše.

Farmeri su dobili svega osam odsto vode koju inače dobijaju. Kanal je u julu prestao sa radom, ali su do tada zvaničnici već znali da postoji ozbiljan problem.

Rezervoar koji se inače puni za narednih nekoliko meseci, napunjen je tri meseca ranije, što sugeriše da na proleće možda uopšte neće biti vode.

Vlasti su želele da pumpaju vodu iz reke Dolores, ali su ubrzo shvatili da bi brzo uspostavljanje takvog sistema bilo veoma skupo.

- Nabavićemo ljudima vodu, ali pitanje je koliko će ta voda da košta - rekao je gradonačelnik Martin.

On je pripremio plan za kupovinu vode iz obližnje fabrike Montezuma. Taj privatni dobavljač koristi drugačije hemikalije kojima se tretira voda, pa ona onda bude 10 puta skuplja.

Posle nekoliko meseci diskusija, Kurtisov distrikt počeo je da šalje 25. oktobra oko 150.000 kubnih metara vode kroz kanal ka Dov Kriku. 

Ova preko potrebna isporuka pomoći će meštanima da prebrode zimu, a sve se događa usred veoma ozbiljne suše na jugozapadu Kolorada.

Profimedia
 

Federalna vlada je proglasila dosad prvu nestašicu vode u reci Kolorado koja snabdeva milione ljudi širom zapada SAD i Meksika. Poljoprivrednici su morali da smanje proizvodnju.

Kurtis je napomenuo da je ovaj region u centru suše koja vlada u toj saveznoj državi.

- Prethodnih godina, čak i sa malom zalihom vode, mogli smo da odugovlačimo sa zatvaranjem kanala do septembra. Ove godine to nije bilo moguće, nije bilo vode - naveo je on.

Kako je dodao, nivo vode varira, ali su godine nestašica učinile svoje. Rezervoar Mekfi je ove godine primio tek deseti deo vode koju inače skladišti.

Pripremajući se za budućnost, vlasti Dov Krika pokušavaju da izgrade još jedan rezervoar koji bi mogao da omogući da grad ima dodatnu količinu vode za godinu ili godinu i po. Takođe, pokušaće da dopreme vodu iz reke Dolores. Oba projekta su veoma skupa i biće potrebno vreme da bi se sproveli u delo.

Martin smatra da će kriza postati još gora.

Profimedia
 

 

- Problem sa vodom će biti veliki. Rezervoar Naraginep je jedan izvor, a gotovo je prazan. Rezervoar Mekfi ima veoma malo vode, Džekson Lejk je prazan, kao i Graundhog - navodio je gradonačlenik mesta u kojima se skladišti voda.

Gimbelova kaže da bi lokalne zajednice morale da imaju više izvora vode kako bi je imale dovoljno, poput bunara.

- Možda ćemo morati da kopamo dublje i više - rekla je ona.

Gradići koji se oslanjaju na površinsku vodu su posebno u opasnosti. Suše uzrokuju nestašicu vode, a poplave dovode njen kvalitet u pitanje.

Reka Kolorado kao izvor života

Reka Kolorado je u Arizoni najveći obnovljivi izvor vode, a pruža 36 odsto svih zaliha godišnje. Sedamdeset odsto te količine se koristi na poljoprivredu. Vekovima su farmeri u ovim krajevima vodu koristili za navodnjavanje useva. Ipak, sve više temperature, manje snežnih nanosa i manja vlažnost zemljišta doveli su do problema.

Protok vode u Koloradu je od 2000. do 2019. bio 18 odsto manji nego što je to bilo u istom periodu u prošlom veku, a studije pokazuju da bi pad mogao da bude i do 50 odsto do kraja 21. veka.

Kako bi se smanjilo korišćenje vode iz reke, Arizona je 2019. godine donela plan po kome su stupile na snagu restrikcije za pojedine farme, a onima koji su se složili da koriste manje vode nuđena je kompenzacija.

Poljoprivrednici nisu imali vremena da se naviknu na nove uslove jer je suša bila veoma jaka.

Osim toga, sve veća gradnja u Arizoni takođe utiče na snabdevanje vodom.

Pre nego što izvođači započnu radove, prema zakonu, moraju da obezbede sertifikat kojim se garantuju zalihe vode u narednih 100 godina. Međutim, nije više jasno kako će se ispuniti ti standardi, pogotovo ako prognoze kažu da vode možda neće biti ni u narednih 20 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike