Avganistanci koje su obučavale SAD prelaze na stranu Islamske države: Novi izveštaj pokazuje koliki će tek haos uslediti

01.11.2021

11:54

0

U želji da ratuju protiv talibana, okrenuli su se možda još goroj opciji

Avganistanci koje su obučavale SAD prelaze na stranu Islamske države: Novi izveštaj pokazuje koliki će tek haos uslediti
talibani - Copyright AP Photo/Abdul Khaliq

Talibani su dugo optuživali Vašington da finansira Islamsku državu, a prema najnovijem izveštaju koji je objavio Volstrit žurnal, ispostaviće se da su indirektno bili u pravu.

Kako se navodi, sve veći broj avganistanskih vojnika, koje su obučavali američki vojnici i obaveštajci, pridružuju se terorističkoj organizaciji kako bi se borili protiv talibana.

SAD su potrošle 88 milijardi dolara na naoružanje i obuku avganistanske vojske, samo da bi se ta ista vojska slomila pred naletom talibana u avgustu ove godine. Iako su militanti obećali da se neće svetiti, medijima kruže priče koje tvrde suprotno.

Tanjug/AP photo
talibani

Zbog toga se sve češće dešava da se avganistanski vojnici odlučuju na neverovatne saveze, pa čak i sa džihadistima Islamske države.

U pitanju je "relativno mali, ali rastući broj nekadašnjih pripadnika avganistanske vojske i špijuna koji prelazi na njihovu stranu", prenosi Volstrit žurnal.

Ogranak ISIS-a u Avganistanu, ISIS-K, prihvatio je takve vojnike nudeći im primamljive svote, dok su im drugi pristupili jer nisu našli bolju alternativu talibanima.

- Da postoji pokret otpora, pridružili bi mu se. Za sada, ISIS je jedina druga naoružana grupa - rekao je nekadašnji špijun Rahmatula Nabil.

Iako su i talibani i ISIS-K islamski fundamentalisti, ideologije im se ipak razlikuju. Talibani uglavnom predstavljaju nacionalističku organizaciju koja nema za cilj da deluje van granica Avganistana i u većini slučajeva ne proganjaju druge muslimanske grupe. Sa druge strane, sunitski pripadnici Islamske države na šiite i druge muslimane gledaju kao na nevernike koje žele da zatru, a takođe, cilj im je da uspostave islamski kalifat raširen u celom svetu, kao što su to pokušali pre nekoliko godina u Iraku i Siriji.

ISIS-K se ponovo pojavila u Avganistanu nakon povlačenja zapadnih trupa, a jedan od prvih napada zabeležen je tokom haotične evakuacije civila i diplomatskog osoblja iz Kabula ovog leta. U eksploziji na aerodromu poginulo je oko 200 Avganistanaca i 13 američkih vojnika. To je za američku vojsku bio najsmrtonosniji dan u Avganistanu od 2011. godine.

Nije poznato kakvu ekspertizu, vojno znanje i veštine mogu novi pripadnici ISIS-K doneti toj organizaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike