Otkriveno ko stoji iza grupe ISIS-K koja je odgovorna za stravične eksplozije u Kabulu

26.08.2021

18:41 >> 20:00

0

U napadima stradale na desetine ljudi, među njima deca i američki vojnici

Otkriveno ko stoji iza grupe ISIS-K koja je odgovorna za stravične eksplozije u Kabulu
Copyright AP Photo

U dve eksplozije kod aerodroma u Kabulu najmanje 40 ljudi je izgubilo život, dok su desetine povređene. Među poginulima ima i dece, ali i najmanje 13 američkih vojnika.

Ogranak Islamske države je preuzeo odgovornost za napade, a talibani su ih osudili dodavši da je reč o oblasti koju kontrolišu Amerikanci.

Pročitajte još

Američki funkcioneri čvrsto veruju da iza napada stoji ISIS-K, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa brifinzima o Avganistanu u američkom Kongresu.

Drugi izvor iz američke vlade upoznat s obaveštajnim aktivnostima rekao je da, premda američka vlada još sve istražuje, napad na aerodromu ima sve znakove napada ISIS-K.

Upravo se napad ISIS-K-a i spominjao u brojnim upozorenjima koja su danas stizala i u kojima se navodilo da preti aerodromu u Kabulu prete teroristički napadi.

ISIS-K predstavlja članove Islamske države smeštene na područjima Avganistana i Pakistana, u pokrajini Korasan zbog čega u nazivu i imaju sufiks “K”. Osnovani su 2015. godine, mahom od pripadnika talibanskih snaga. Same talibane smatraju liberalima, a cilj im je, baš kao i matičnoj organizaciji, da stvore nadnacionalni islamski kalifat sa strogim šerijatskim zakonom.

Pročitajte još

Dosad su organizovali više od 100 napada na civilne mete i više od 250 napada na vojne mete američkih i britanskih saveznika. Grupa je posebno poznata po tome što brojne krvoločne uspehe objavljuje na internetu, što im dalje služi za regrutovanje novih, radikalizovanih članova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike