Tajnoviti vođa talibana se pojavio prvi put u javnosti (FOTO)

31.10.2021

08:32

0

Akunzada je posetio versku školu u Kandaharu

Tajnoviti vođa talibana se pojavio prvi put u javnosti (FOTO)
talibani - Copyright AP Photo/Abdul Khaliq

Hibatula Akunzada, misteriozni vrhovni vođa talibana, prvi put se pojavio u javnosti.

Kako javlja Al Arabija, Akunzada se obratio talibanima u Kandaharu, gradu na jugu Avganistana.

Akunzada je duhovni vođa talibana od 2016, ali se skrivao od javnosti čak i nakon što su talibani u avgustu preuzeli vlast u toj azijskoj zemlji.

Njegovo dugogodišnje skrivanje podstaklo je niz spekulacija o ulozi koju će igrati u novoj vladi Avganistana. Jedno vreme kružile su i glasine da je mrtav, ali talibani to sada opovrgavaju.

Kako se navodi, u subotu je posetio versku školu u Kandaharu kako bi se "obratio svojim vernim vojnicima i pristalicama".

Akundzada; Afghan Islamic Press via AP, File
 

Obezbeđenje je bilo na izrazito visokom nivou, ali možemo samo da im verujemo na reč jer do sada i dalje nema fotografija ili snimaka njegove posete Kandaharu.

Navodno, talibani su na društvenim medijima objavili desetominutni audio-snimak njegovog govora.

U govoru nije spominjao politiku, nego samo veru. 

Zatražio je božji blagoslov za talibansko vođstvo i rekao da se moli za talibanske mučenike, ranjene borce i za uspeh talibanske vlade, koja je, kako je rekao, "na velikom ispitu".

Ko je vrhovni vođa talibana?

Nekada je bio islamski klerik u Kandaharu i vrhovni talibanski sudija. Veruje se da je na toj poziciji donosio presude poput javnih pogubljenja za ubice i preljubnike i amputacije onima koji su osuđeni za krađu. Bavio se i pitanjima poput legitimnosti samoubilačkih napada i  ispravnosti borbe protiv Islamske države koja je pokušavala da uspostavi prisutnost u Avganistanu.

Pobegao je u Pakistan 2001. godine i tamo je podučavao u verskim školama, da bi se potom ponovo pridružio talibanima. 

Tanjug/AP photo
 

Iako se borio protiv Sovjeta 80-ih godina, Ahundzada nema veliko vojno iskustvo i više ga smatraju verskim vođom. Otkad je postao de facto vođa talibana, radio je na jačanju finansija, delom i trgovinom narkoticima, pokušavajući, pritom, da ujedini talibanske frakcije i učvrsti vlast. Prošle su godine otkako se poslednji put pojavio u javnosti.

U februaru su se pojavili izveštaji da je stradao prošle godine u eksploziji u Pakistanu, ali jedan od talibanskih lidera, Ahmadula Vasik, rekao je da se radi o lažnim vestima.

Akunzada je odrastao u području nedaleko od Kandahara. Kao i većina visokih talibanskih čelnika, pripada Paštunima, najvećoj avganistanskoj etničkoj zajednici, koja je istorijski uvek polagala pravo na upravljanje zemljom. S mladim religijskim studentima i klericima koji su kasnije činili talibansko jezgro zbližio se tokom zajedničke borbe protiv sovjetske okupacije Avganistana. Kasnije je studirao u verskim školama u Avganistanu i susednom Pakistanu i postao vodeći verski savetnik Muhameda Omara, osnivača talibanskog pokreta.

Tanjug/AP photo
 

Poznat po svome asketizmu, Akunzada je bio kompromisni kandidat kada ga je vrhovno veće talibana 2016. godine, prema želji ubijenog Mansura, proglasilo za emira ispred desetak drugih poznatijih vođa. Njegovo plemensko poreklo, ugled učenjaka i poštovanje unutar pokreta i njegova erudicija bili su njegove prednosti. Pokazao se pragmatičnijim nego što su mnogi očekivali, dopuštajući pregovore s SAD-om i u više navrata podstičući talibanske borce i niže zvaničnike da nastoje da pridobiju poverenje lokalnih zajednica dobrim praksama i disciplinom.

Međutim, talibani su daleko od monolitnosti, pa čak ni emir ne uživa apsolutnu poslušnost. Vrhovno veće, poznato kao Keta šura, po gradu u zapadnom Pakistanu u kojem žive mnogi vodeći talibani, prilično je moćno. Iako postoji visoki stepen ideološkog jedinstva, mnogi od članova veća imaju svoje preferirane strategije, neformalnu mrežu sledbenika, inostrane veze i ambicije. Neki podržavaju nastojanja da se stekne međunarodno priznanje, drugi daju prioritet sprovođenju strogih ograničenja u ponašanju i kontroli stanovništva.

Trenutno Ahundzada ima tri zamenika, Abdula Ganija Baradara, tvorca poslednjih vojnih uspeha, i Omarovog sina mulu Muhameda Jakuba i Sirajudina Hakanija, veterana rata protiv Sovjeta i vladara područja uz pakistansku granicu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike