Britanija zapretila Francuskoj: Imate 48 sati ili ćemo preduzeti odgovarajuće mere

01.11.2021

08:54

0

"Francuzi su se ponašali nepravedno", poručili su iz Londona

Britanija zapretila Francuskoj: Imate 48 sati ili ćemo preduzeti odgovarajuće mere
ribarski brodovi - Copyright Profimedia

Velika Britanija je danas uputila upozorenje Francuskoj, pozivajući je da se povuče iz ribarskog spora u roku od 48 sati ili će se u suprotnom suočiti sa sudskim procesom u skladu sa trgovinskim sporazumom o Bregzitu.

- Francuzi su uputili potpuno nerazumne pretnje i moraju da ih povuku ili ćemo u suprotnom iskoristiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma sa EU da preduzmemo akciju - izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

- Francuzi su se ponašali nepravedno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se neko ponaša nepravedno u trgovinskom sporazumu, imate pravo da preduzmete mere protiv njih i tražite neke kompenzacione mere. I to ćemo učiniti ako Francuzi ne odstupe - izjavila je britanska ministarka.

Do eskalacije spora između Londona i Pariza došlo je nakon što je Francuska prošle nedelje zaplenila jedan britanski ribarski brod, a drugom je dato usmeno upozorenje, usred tenzija oko prava na ribolov posle Bregzita.

Francuska je upozorila da će sledeće nedelje blokirati britanske brodove u nekim lukama, kao i da će pooštriti provere britanskih čamaca i kamiona, ako spor oko dozvola za ribolov nakon Bregzita ne bude rešen do 2. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike