Tenzije se ponovo rasplamsale: Francuzi zaplenili britanski ribarski brod u Lamanšu

28.10.2021

08:48

0

Posada prvog inicijalno je ignorisala upozorenje, dok je sadržaj drugog broda zaplenjen jer on nije imao dozvolu za pecanje u francuskim vodama

Tenzije se ponovo rasplamsale: Francuzi zaplenili britanski ribarski brod u Lamanšu
AP20345797882804 - Copyright AP photo

Nakon upozorenja Francuske Velikoj Britaniji da će, ukoliko dogovor oko dozvola za ribolov ne bude postignut, zabraniti njenim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke, ministarstvo pomorstva ove zemlje usmeno je upozorilo dva britanska broda koji su ribarili u vodama kod francuske luke Avr.

Ministarka Anik Žirarden saopštila je da su brodovi upozoreni noćas tokom provera, navodeći da je posada prvog inicijalno ignorisala upozorenje, dok je sadržaj drugog broda zaplenjen jer on nije imao dozvolu za pecanje u francuskim vodama.

Jedan od brodova, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, preusmeren je u francusku luku, a kapetan broda mogao bi biti izveden na sud, dok mu je ulov već oduzet.

Do incidenta je došlo nakon što je Britanija odgovorila na pretnje Pariza sankcijama pošto je London posle Bregzita odbio da izda dozvole za 35 malih francuskih brodova za ribolov u britanskim vodama.

Pretnje iz Pariza

Francuska je juče objavila da će, ukoliko se ne postigne dogovor sa Velikom Britanijom oko dozvola za ribolov, od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke, nagoveštavajući da bi mogla i da ograniči snabdevanje energijom nekim ostrvima u Lamanšu.

Tanjug/AP photo
 

Otkako je početkom godine Velika Britanija napustila ekonomski prostor Evropske unije, jaz u odnosima između Londona i Pariza se sve više produbljuje, prenosi AP.

Francuska je oštro protestovala protiv odluke Velike Britanije i ostrva Džerzi u Lamanšu da se delu flote francuskih ribarskih brodova ne izdaju dozvole za ribarenje u njihovim teritorijalnim vodama.

Francuska smatra da su ta ograničenja suprotna sporazumu koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

Međutim, veliki broj francuskih ribarskih brodova dobio je dozvolu za ribarenje u vodama oko Džerzija koji je svega 22 kilometra udaljen od francuske obale i zbog svoje specifične pozicije ima sopstvena ovlašćenja u pogledu odlučivanja kome da se dozvoli ribolov u ostrvskim teritorijalnim vodama.

Uprava Džerzija je odobrila licence na osnovu svog tumačenja trgovinskog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i EU i optužila Francusku da se ponaša "neproporcionalno".

Tanjug/AP photo
 

 

Francuska ministarstva za EU i za pomorske poslove u jučerašnjem zajedničkom saopštenju najavila su da će Francuska, ukoliko dogovor ne bude postignut do 2. novembra, zabraniti britanskim ribarskim brodovima da uplovljavaju u određene luke, kao i da će pooštriti carinsku, bezbednosnu i drugu kontrolu prema svim britanskim plovilima i kamionima koji saobraćaju između Francuske i Velike Britanije.

Iz Londona je poroučeno da su francuske pretnje "preterane" i da krše međunarodno pravo i trgovinske sporazume, a stiglo je i upozorenje da će se "osvetiti".

Lord Frost je, pre najnovijeg incidenta, rekao da vlada traži "urgentno objašnjenje" francuskih planova i da će "razmotriti dalju akciju u tom svetlu".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike