Makron u telefonskom razgovoru odbrusio premijeru Australije: Sada ste vi na potezu

28.10.2021

11:28

0

Odnosi dve zemlje narušeni su prošlog meseca kada je Australija, nakon što je zaključila partnerstvo sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane i bezbednosti, saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom

Makron u telefonskom razgovoru odbrusio premijeru Australije: Sada ste vi na potezu
AP21295569369704 - Copyright Emanuel Makron; Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u današnjem telefonskom razgovoru australijskom premijeru Skotu Morisonu da je narušio poverenje između dve zemlje i da je sada na zvaničnoj Kanberi da poradi na popravljanju odnosa, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U razgovoru obavljenom uoči samita UN o klimatskim promenama, koji počinje 31. oktobra u Glazgovu, Makron je pozvao Morisona da se obaveže na obustavljanje iskopavanja uglja i upotrebe uglja za proizvodnju energije, prenosi Rojters.

Odnosi dve zemlje narušeni su prošlog meseca kada je Australija, nakon što je zaključila partnerstvo sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane i bezbednosti, saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom „Naval grup“.

Ovaj pakt razbesneo je Francusku jer je time izgubila dogovor vredan 40 milijardi dolara sa Australijom da izgradi 12 podmornica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike