Henkok je samo poslednji u nizu: Afere političara o kojima je pričao ceo svet

30.06.2021

19:05 >> 08:15

0

Njihovi seks-skandali šokirali su celu planetu, a jedan bivši predsednik završio je i u zatvoru

Henkok je samo poslednji u nizu: Afere političara o kojima je pričao ceo svet
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali; Profimedia/Pixabay

Afera sada već bivšeg ministra zdravlja Velike Britanije Meta Henkoka (43), koji je podneo ostavku nakon što je prekršio pravila socijalne distance i strastveno poljubio koleginicu, odjeknula je svetom.

Poljubac se navodno dogodio u maju ove godine, na dan lokalnih izbora u Velikoj Britaniji, a na snimku se vidi i da Henkok spušta ruku ispod njenog struka.

Đina Kolandadželo (43) dala je ostavku na mesto pomoćnice ministra zdravlja samo nekoliko sati nakon što je to učinio i sam Henkok, kada se u javnosti pojavio snimak njihovog strastvenog poljupca u kancelariji.

Henkok se razveo posle 15 godina, neposredno pre nego što je dospeo u centar skandala, a prema pisanju britanskih medija, Đina i on sada žive zajedno. Njen suprug, milioner Oliver Tres, vlasnik modnog lanca “Oliver Bonas”, slomio se kada je saznao za aferu i nakon što ga je supruga ostavila posle 12 godina braka.

Prema navodima neimenovanih izvora koji su pričali za tamošnje medije, u trenutku ministrove ostavke par se viđao šest nedelja, ali pošto je ona postala njegova pomoćnica u septembru prošle godine, ispitaće se da li je njihova veza počela i pre toga. Piše se da afera traje već šest meseci, dok neki tvrde da su Kolandadželo i Henkok zajedno još od 2019.

Henkok nije prvi političar koji je imao seks-aferu, niti je prvi britanski funkcioner koji se našao u takvoj situaciji, a u nastavku se podsećamo najvećih skandala ove vrste.

Džon Kenedi

Džon Kenedi; Profimedia

Dok je bio predsednik SAD Džon Kenedi je imao brojne afere sa ženama, bez obzira na to što je bio u braku sa Džeklin, koju su mnogi smatrali lepoticom. Najveću pometnju u javnosti napravila je veza sa glumicom Merilin Monro.

Njih dvoje su se upoznali 1962. na večeri u Njujorku, a kada je javnost saznala za tu vezu, mediji su ih povezivali i sa konzumiranjem droga i sa raskalašnim zabavama.

Prema medijskim napisima, čak i dok se Džeki Kenedi porađala u bolnici, njen suprug je lumpovao na jahti. Ona je rodila mrtvu ćerku dok je Kenedi bio na jedrenju s prijateljima i jednom od svojih ljubavnica.

Bil Klinton

Bil Klinton; Printscreen Youtube

Afera bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i Monike Levinski, koja je radila kao pripravnica u Beloj kući, jedna je od najpoznatijih seks-afera političara.

Kada je priča dospela u javnost, Klinton se zaklinjao da nije imao ništa sa Monikom, a posebno se izdvojila jedna rečenica koju je izgovorio dok se pravdao: “Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom.”

On je postao prvi predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država koji je pred porotom svedočio zbog svog ponašanja, i bez obzira na skandal uspeo je da ostane predsednik SAD.

Boris Džonson

Boris Džonson i Keri Simonds; Profimedia

Premijer Velike Britanije Boris Džonson bio je nedeljama u centru pažnje medija zbog burnog ljubavnog života. Lider Konzervativne partije uselio se u premijersku rezidenciju sa devojkom Keri Simonds i tako je postao prvi premijer u istoriji Britanije koji je tamo živeo sa nevenčanim partnerom.

Džonson se upravo zbog veze sa Keri prošle godine razveo od druge supruge Marine Viler, s kojom je bio 25 godina i s kojom ima četvoro dece. Marina je prešla preko nekoliko Borisovih afera tokom dvoipodecenijskog braka.

Tako je 2003. otkriveno da je održavao vezu sa novinarkom Petronelom Vajat, ćerkom laburiste lorda Vajata, koja je kasnije tvrdila da je bila dva puta trudna sa njim – jednom je abortirala, a drugi put pobacila.

Dve godine kasnije pisalo se o njegovoj vezi sa drugom novinarkom, Anom Fazakerli. On je, navodno, viđen dok je izlazio iz njenog stana u Londonu. Tada ga je supruga izbacila iz kuće, ali su se na kraju pomirili.

Ipak, on nije mogao da se smiri, pa je sledeće godine napravio dete savetnici za kulturu Helen Mekitajer, zbog čega ga je supruga ponovo izbacila iz kuće.

Silvio Berluskoni

Silvio Berluskoni; Profimedia

Nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni često je bio u centru skandala zbog brojnih afera sa ženama. Ipak, javnost je najviše bila šokirana kada se saznalo za njegovu aferu sa maloletnom devojkom Rubi. Bio je optužen da joj je plaćao za seksualne usluge i da je organizovao razvratne žurke.

– Nemam čega da se stidim – rekao je tada Berluskoni, istakavši da želi da ide na suđenje.

Pisalo se da je maloletnica rođaka nekadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, kao i da joj je ponuđeno pet miliona evra da bi ćutala o aferi. Berluskoni je osuđen na sedam godina zatvora, ali je presuda kasnije poništena.

Vladimir Putin

Vladimir Putin; Profimedia

Afera ruskog predsednika Vladimira Putina i gimnastičarke Aline Kabajeve provlačila se u medijima, koji su pisali da ona navodno traje godinama, ali nikad nije zvanično potvrđena.

Navodno su počeli da se viđaju još dok je Putin bio u braku sa Ljudmilom, od koje se razveo 2013. godine.

Osim toga, pisalo se i da živi sa njom, da imaju dvoje ili troje dece i da su se venčali, ali zvanična potvrda za ove navode nikad nije dospela u javnost.

Fransoa Miteran

Fransoa Miteran; Profimedia

Pokojni francuski predsednik Fransoa Miteran sa ljubavnicom je dobio i ćerku, ali je obe uspeo da sakrije od očiju javnosti 20 godina.

Sve je otkriveno 2016, kada je Ana Pinžo, koja je bila znatno mlađa od Miterana, progovorila za medije. Prema njenim rečima, u vezi su bili 33 godine, a kad su se upoznali, Ana je bila maloletna, dok je on bio u braku 20 godina. Imao je dvojicu sinova i već je bio iskusan političar.

Poznavali su se šest godina kada su otpočeli aferu iz koje se rodila devojčica Mazarin. Ana i Mazarin su bile 24 sata pod zaštitom dok su živele u stanu u blizini Ajfelovog tornja.

Njegova afera bila je javna tajna među novinarima koji su izveštavali o njemu dok je bio na funkciji predsednika.

Arnold Švarceneger

Arnold Švarceneger; Profimedia

Nekadašnji guverner Kalifornije Arnold Švarceneger priznao je da je sa bivšom spremačicom dobio sina, koji je u to vreme bio tinejdžer, ali je sa ovom pričom izašao u javnost tek nekoliko meseci nakon što mu je mandat završen. Nedugo nakon toga on i njegova supruga Marija Šrajver, s kojom je bio 25 godina, odlučili su da se razvedu.

Švarceneger je optuživan i za seksualno uznemiravanje i pipkanje. Tokom guvernerske kampanje nekoliko žena je iznelo takve optužbe protiv njega. U to vreme priznao je da je imao neke greške “u prošlosti”, a Šrajverovoj je ponudio javnu podršku.

Džejkob Zuma

Džejkob Zuma; Tanjug/Phill Magakoe/Pool Photo via AP

Bivši predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma bio je optužen za silovanje, zbog čega mu je suđeno u decembru 2005. na Vrhovnom sudu u Johanesburgu. U maju naredne godine sud je odbacio optužbe uz obrazloženje da je zaključeno da je do seksualnog čina došlo uz pristanak obe strane. Tokom suđenja Zuma je priznao da je imao nezaštićeni seks sa osobom koja ga je tužila i za koju je znao da je HIV pozitivna, ali je izjavio da se posle toga istuširao kako bi smanjio rizik od zaraze. Ovu izjavu osudili su i sudija i zdravstveni stručnjaci i aktivisti AIDS, kao i javnost u celini.

Istraga je započeta u novembru 2005, nakon optužbi da je silovao porodičnu prijateljicu staru 31 godinu u svojoj kući u Johanesburgu. Čak i pre nego što je optužnica podignuta, mediji su izvestili da je žrtva AIDS aktivista i da je Zuma priznao da je imao seksualni odnos sa njom. Zumina žrtva zvala se Fezeka Kuzvajo, ali je koristila pseudonim Kvezi, kako bi zaštitila svoj identitet.

Moše Kacav

Moše Kacev; AP Photo/Sebastian Scheiner, File

Bivši predsednik Izraela Moše Kacav, koji je ovu dužnost obavljao od 2000. do 2007, prijavio je u julu 2006. zaposlenu da ga ucenjuje. Istraga koja je pokrenuta tim povodom brzo se okrenula protiv njega, jer je zaposlena izjavila da ju je seksualno uznemiravao. Orli Revivo je radila sa Kacavom kada je on bio ministar turizma i tvrdila je da ju je tada silovao dva puta, kao i da je seksualno zlostavljao oko 10 žena. Policija je upala u njegovu kuću i zaplenila mu računare i dokumente, a ubrzo su usledili i pozivi da podnese ostavku.

U septembru su ga optužile još najmanje četiri žene, a izraelska policija utvrdila je da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Čak sedam žena svedočilo je protiv njega, a do kraja meseca pojavila se još jedna žrtva. Ipak, pet žena je isključeno iz optužnice zbog zastarelosti slučaja, a Kacav je rekao da će podneti ostavku samo ako bude bio osuđen.

Pročitajte još

Kako predsednik ne može da bude krivično gonjen dok je na fukciji, moglo je da mu se sudi tek kad mu istekne mandat u avgustu 2007. Kneset je u martu 2007. pokušao da opozove Kacava, ali taj pokušaj nije uspeo. U skladu sa sporazumom o izjašnjavanju o krivici Kacav je podneo ostavku 1. jula 2007, samo 14 dana pre kraja mandata.

U decembru 2010. tri sudije proglasile su Kacava krivim za “silovanje, seksualno uznemiravanje, nedolični akt uz upotrebu sile, uznemiravanje svedoka i ometanje pravde”. Presuda mu je izrečena tek u martu 2011, kada je osuđen na sedam godina zatvora, dve godine uslovno. Tako je on postao prvi bivši predsednik Izraela koji je osuđen na zatvor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike