Kako su nastali kineski "gradovi duhova": Zbog grešaka građevinskog giganta u milionima zgrada mogu se videti sablasni prizori

18.10.2021

07:07

0

Priča o "Evergrande grupi" svedočanstvo je o moćnoj kompaniji koja je, u želji da "ima sve", uspela da ispusti konce u najvažnijem segmentu

Kako su nastali kineski "gradovi duhova": Zbog grešaka građevinskog giganta u milionima zgrada mogu se videti sablasni prizori
profimedia-0248578843 - Copyright Profimedia

Rasplet priče o "Evergrande grupi", koja se bavi izgradnjom nekretnina, i dalje izaziva globalnu pažnju, a ono o čemu se piše samo je mali deo većeg problema.

Nedeljama unazad kineski konglomerat za nekretnine osviće na naslovnicama, dok investitori čekaju da vide šta će se dogoditi sa njegovim ogromnim dugom. Kako se ova kriza polako razrešava, analitičari ukazuju na jedno dublje, suštinsko pitanje: nazadovanje kineskog tržišta nekretnina nakon nekoliko godina prekomerne ponude.

Kineske vlasti osvrnule su se na krizu u "Evergradeu" u petak, kada je Narodna banka Kine saopštila je da je kompanija loše poslovala, ali da su finansijski rizici mogli da se "drže po kontrolom".

- U poslednjih nekoliko godina kompanija nije uspela da rukovodi poslovanjem i da deluje u skladu sa promenama tržišta. Umesto toga, slepo se proširivala, što je rezultiralo ozbiljnim problemima u operativnim i funkcionalnim oblastima, čime je sebe dovela u rizik - rekao je Žu Lan, direktor odeljenja za finansijsko tržište u Centralnoj banci Kine.

Znakovi upozorenja iskrsavali su već neko vreme. Pre sloma "Evergrandea" smatralo se da je desetine miliona stanova širom zemlje prazno. Poslednjih godina problem se samo pogoršao.

Mark Vilijams, glavni ekonomista za Aziju u konsultantskoj kompaniji "Capital Economics", procenjuje da Kina i dalje ima oko 30 miliona neprodatih nekretnina, u koje bi moglo da se smesti 80 miliona ljudi. To je skoro celokupno stanovništvo Nemačke.

Profimedia
 

Osim toga, oko 100 miliona nekretnina je kupljeno, ali su one ostale prazne, a u njih bi moglo da se smesti oko 260 miliona ljudi, prema proceni "Capital Economics". Takvi projekti su godinama privlačili pažnju, a neki od njih su naknadno dobili naziv "gradovi duhova".

Kriza tržišta nekretnina

Nekretnine i srodni sektori značajan su deo kineske ekonomije i čine čak 30 odsto njenog BDP-a. Udeo koji se odnosi na građevinarstvo i srodne aktivnosti daleko je veći nego u drugim velikim ekonomijama, kaže Vilijams.

To je decenijama pomagalo zemlji da održi brz ekonomski rast, ali već godinama unazad kritičari se pitaju da li je to zapravo bila tempirana bomba. To pitanje se delimično postavlja i zbog toga što su mnoge kompanije zapale u dugove pokušavajući da finansiraju svoje projekte.

Kao najzaduženija kineska građevinska firma, "Evergrande", sa više od 300 milijardi dolara duga, signal je da je brzi rast možda ipak neodrživ. Međutim, "Evergrande" nije jedini u problemu, primetila je Kristina Žu, ekonomistkinja u "Moodi's Analitics". U poslednjih nekoliko dana veliki broj drugih građevinskih kompanije otkrio je probleme sa novčanim tokovima, tražeći od zajmodavaca više vremena za otplaćivanje dugova. Prema izveštaju koji je Žu napravila, čak 12 kineskih firmi za nekretnine u prvoj polovini ove godine našlo se u finansijskim problemima i nije moglo da izmiri svoje obaveze prema zajmodavcima na vreme.

Profimedia
 

Pandemija je dovela do privremenog zastoja aktivnosti, ali se sa izgradnjom nastavilo kada se Kina ponovo otvorila, a tržište nekretnina u zemlji živnulo je nakratko, a onda je utihnulo i za sada nema naznaka da će se uskoro pokrenuti.

U avgustu je broj prodatih nekretnina opao za 18 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a istog meseca cene nekretnina porasle su za 3,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je, prema rečima Kristine Žu, najmanji rast otkako se tržište nekretnina oporavilo od pada uzrokovanog pandemijom u junu 2020.

- Potražnja za stambenim objektima u Kini ulazi u eru stalnog pada - napisao je Vilijams u istraživanju, i nazvao to korenom "Evergrandeovih" nevolja i problema drugih građevinskih firmi sa visokim uticajem.

Osim toga, postoji i problem nedovršenih projekata, čak i ako ima potražnje. Većina novih nekretnina u Kini, oko 90 odsto, proda se pre završetka gradnje, što znači da bi bilo kakvi zastoji u gradnji mogli direktno da utiču na kupce, ističu ekonomisti.

Prema nedavnoj analizi Banke Amerike, "Evergrande" je prodao 200.000 stambenih objekata u koje se kupci još nisu uselili. Zbog toga sve više raste strah da bi kupci kuća mogli da ostanu praznih ruku u slučaju da su ih kupili kod druge najveće građevinske kompanije u zemlji.

Profimedia
 

U poslednjih nekoliko nedelja vlada se usredsredila na ublažavanje krize i zaštitu običnih ljudi. U saopštenju objavljenom krajem prošlog meseca, koje se nije posebno odnosilo na "Evergrande", Narodna banka Kine obećala je da će "održati zdrav razvoj tržišta nekretnina i štititi legitimna prava i interese kupaca stanova".

Žu, zvaničnik centralne banke, rekao je u petak da je "Evergrande" izolovana pojava.

- Domaće tržište nekretnina održalo je stabilne cene zemljišta i stanova. Većina kompanija za nekretnine posluje bez problema i ima dobre finansijske pokazatelje. Industrija nekretnina je generalno zdrava - rekao je on novinarima.

Istina je da nisu sve kompanije za nekretnine u teškom stanju. Dok se neke bore da opstanu, "većina njih nije ni blizu bankrota", kaže Džulijan Evans Pričard, ekonomista u "Capital Economics".

- Uz nekoliko izuzetaka, većina velikih kompanija je u mnogo boljoj finansijskoj poziciji od "Evergrandea" i trebalo bi da budu u stanju da podnesu privremeni rast troškova usled straha od krize - naveo je on.

Profimedia
 

To bi trebalo da pruži izvesnu sigurnost "usred trenutnih trzavica na tržištu", barem kratkoročno, ali na duge staze to može da postane ozbiljan problem.

Šta je "Evergrande"?

"Evergrande" je jedna od od najvećih kineskih građevinskih firmi. Kompanija je deo "Global 500", što znači da jedno od najvećih svetskih preduzeća po prihodu. Nalazi se u Hongkongu, ima sedište u kineskom gradu Šendženu i zapošljava oko 200.000 ljudi. Osim toga, zahvaljujući njoj opstaje 3,8 miliona poslova godišnje.

Osnovao ju je kineski milijarder Šu Đajin, koji je nekad bio najbogatiji čovek u ovoj zemlji.

"Evergrande" je svoje ime stekao gradeći stambene objekte i može se pohvaliti da poseduje više od 1.300 projekata u više od 280 gradova širom Kine - ali njegovi interesi sežu mnogo dalje od toga.

Osim u stambeni prostor, "Evergrande grupa" je ulagala i u električna vozila, sportske i tematske parkove. Čak vodi i poslove trgovine hranom i pićima, prodaje flaširanu vodu, namirnice, mlečne proizvode i drugu robu širom Kine.

Profimedia
 

Kompanija je 2010. kupila i fudbalski tim, koji je danas poznat kao Guangdžou Evergrande i koji je od tada, kako se smatra, izgradio najveću svetsku školu fudbala. Guangdžou Evergrande ne želi da tu stane, trenutno radi na stvaranju najvećeg fudbalskog stadiona na svetu, a trenutno se pretpostavlja da će izgradnja biti završena sledeće godine.

Kako je nastao problem?

U poslednjih nekoliko godina dugovi "Evergrandea" su porasli jer se konstantno zaduživao kako bi uspeo da finansira svoje velike poslove.

Grupa je izašla na loš glas jer je u jednom trenutku postala najzaduženija kineska građevinska kompanija, sa više od 300 milijardi dolara duga. U poslednjih nekoliko nedelja upozorila je investitore na probleme sa novčanim tokovima, rekavši da bi to moglo da dovede do neispunjenja obaveza ako novac ne bi bio dostupan u datom trenutku.

Prema rečima stručnjaka, velike ambicije kompanije na neki način su uticale na to. Grupa se udaljila od svog osnovnog polja i tako je zapala u haos, rekao je Meti Bekink, kineski direktor obaveštajne jedinice "Ekonomista".

Analitičari "Goldman Saksa" kažu da je struktura kompanije takođe otežala utvrđivanje preciznije slike o njenom oporavku.

- Priča o "Evergrandeu" je priča o dubokim strukturnim izazovima kineske ekonomije kada je reč o zaduživanju - zaključio je Bekink.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike