Otkriveno najmanje 3.000 pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi

03.10.2021

14:32

0

- Video sam apsolutno zlo - rekao je šef nezavisne komisije

Otkriveno najmanje 3.000 pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi
Katolička crkva /Ilustracije - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Francuska katolička crkva je u svojim redovima imala oko 3.000 pedofila u prethodnih 70 godina, saopštio je danas šef nezavisne komisije koja istražuje seksualna zlostavljanja u crkvama Žan-Mark Sove.

- Procenjujemo da je taj broj oko 3.000, od 115.000 sveštenika i crkvenih zvaničnika, a počeli smo da računamo od 1950. godine - rekao je šef komisije za "Žurnal di dimanš".

Portparol koji predstavlja Sabor biskupa odbio je da komentariše Soveove izjave.

Komisija će da objavi svoja otkrića u utorak.

Rimokatoličku crkvu su pogodili brojni skandali vezani za seksualna zlostavljana, u kojima su često činjena zlodela nad decom u prethodnih 20 godina.

- Najstrašnije za mene bilo je to što sam video apsolutno zlo - napad na fizički i mentalni integritet dece - što se može nazvati i kao delo smrti koje su počinili ljudi čija je misija da donesu život i spasenje - rekao je Sove.

Objasnio je i da je od pedesetih do sedamdesetih godina 20. veka „Katolička crkva bila potpuno ravnodušna prema žrtvama“.

- Žrtve nisu postojale, dečja patnja je ignorisana - rekao je i podvukao da je crkva štitila sebe i zadržavala počinioce među sveštenstvom.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike