Lideri Evropske unije doneli odluku: Granice otvorene, ali restrikcije na putovanja!

21.01.2021

22:26 >> 22:33

0

Sastanak Evropskog saveta održan je u četvrtak, gde su šefovi država i vlada razgovarali o tome kako kolektivno ograničiti širenje novih varijanti virusa

Lideri Evropske unije doneli odluku: Granice otvorene, ali restrikcije na putovanja!
Copyright 24sedam / Ilustracija

Lideri EU složili su se da dalje unapređuju saradnju između država članica u cilju borbe protiv korona virusa, jer pandemija i dalje besni širom kontinenta. Oni su večeras zaključili na sastanku posvećenom aktuelnoj situaciji da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

– Ubeđeni smo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja – poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Veoma zarazna priroda nekih od novootkrivenih varijanti glavni je razlog za zabrinutost evropskih lidera.

Profimedia

Belgijski premijer je predložio zabranu “ne-neophodnih” putovanja širom EU kako bi zaustavio njihov prenos.

Za nemačku vladu opsežne granične kontrole bile bi krajnje utočište i nijedna država članica ne želi da potpuno zatvori unutrašnje granice.

Pročitajte još:

Zemlje EU takođe su se na sastanku dogovorile o zajedničkom okviru za upotrebu brzih testova antigena i uzajamnog priznavanja brzih antigena i RT-PCR testova širom Evrope. Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike