Predizborno obećanje "palo" na početku: Savezni sudija blokirao Bajdenovo "stodnevno zamrzavanje"

27.01.2021

09:20 >> 09:23

0

Autor: A. B.

On je obećao da će uvesti stodnevni moratorijum na deportacije

Predizborno obećanje "palo" na početku: Savezni sudija blokirao Bajdenovo "stodnevno zamrzavanje"
Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Jedan američki savezni sudija privremeno je blokirao pokušaj Džoa Bajdena da zaustavi deportaciju nekih imigranata na period od 100 dana, odluka koju su oštro napale grupe za zaštitu ljudskih prava.

Američki okružni sudija Dru Tipton, kojeg je imenovano bivši predsednik Donald Tramp u južnom okrugu Teksasa, izdao je privremenu meru zabrane koja blokira predlog u zemlji na 14 dana nakon pravnog osporavanja koje je ranije podneo Teksas.

Tipton je rekao da Bajdenova administracija nije “pružila nikakvo konkretno, razumno opravdanje za stodnevnu pauzu u deportacijama”.

Očekuje se da će se Bidenova administracija žaliti na ovu presudu.

Profimedia

Bajden je tokom kampanje obećao da će uvesti stodnevni moratorijum na deportacije ako bude izabran, što je predlog koji je naglo bio u suprotnosti s Trampovim suzbijanjem imigracije.

Tiptonova naredba je udarac za novu administraciju, koja je predložila dalekosežne promene koje traže zagovornici imigracije, uključujući plan za legalizaciju oko 11 miliona imigranata koji žive u SAD-u bez dokumentacije.

Predsednik Bajden u utorak je pozvao da se oporavi američka rasna podela preduzimanjem koraka i suprotstavljanjem rasizmu i nejednakosti za koje je rekao da su predugo mučili Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte još:

Rasne napetosti tinjale su tokom turbulentnog četverogodišnjeg predsedanja Donalda Trampa, a Bajden naglašava da su opsadu Kapitola, koju su Trumpove pristalice izvršili 6.januara, izneli “lupeži, pobunjenici, politički ekstremisti i beli supremacisti”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Al Jazeera

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike