Pod maskom "objektivnog izveštavanja" u Americi bukti medijski rat: Unakrsna paljba traje danima

09.02.2021

20:00 >> 01:20

0

Portali i televizije ne biraju sredstva, a sukob je sve očigledniji

Pod maskom "objektivnog izveštavanja" u Americi bukti medijski rat: Unakrsna paljba traje danima
Copyright Pixabay

Turbulentni meseci naizgled su iza Sjedinjenih Američkih Država, bar kada su u pitanju politička previranja i napetosti, iako veliki problem koji imaju sa koronavirusom opstaje. Od novembra do kraja januara glavna tema bili su odlazeći predsednik Donald Tramp i novi predsednik Džo Bajden. Bivši predsednik optuživao je sadašnjeg da je pokrao glasove na izborima održanim u novembru, a veliki broj njegovih pristalica okupio se zbog toga 6. januara ispred Kapitol hila, dok je desetina njih upala i u samu zgradu. Za podsticanje nemira optužen je Tramp, pa je Predstavnički dom izglasao predlog o njegovom impičmentu, nakon čega je početak suđenja nekadašnjem predsedniku u Senatu, koji treba da donese konačnu odluku o opozivu, zakazan za utorak, 9. februar.

Za vreme turbulencija krajem godne i tokom prvog meseca 2021. američki mediji drugačije su izveštavali o dešavanjima, dok su u pozadini vodili tihi rat, koji je u poslednjih nekoliko dana postao više nego očigledan. Dok je “Fox News”, i portal i televizija, držao stranu Trampu i dovodio u pitanje svaki sporan potez Bajdena, “CNN” je otvoreno bio na strani novog predsednika, veličajući svaki njegov novi korak i oštro kritikujući Trampa, da bi u poslednjih nekoliko dana oštrice svojih pisaljki okrenuli jedni prema drugima.

“CNN” demonstrira silu

Vesti u kojima se “CNN” i “Fox” međusobno kritikuju pojavljuju se skoro svakog dana, a posebno ošar tekst objavljen je pre nekoliko dana pod naslovom “‘Izgubljeni smo’: Foks njuzu opao rejting dok zaposleni strahuju o budućnosti posle Trampa” (‘We are lost:’ Fox News suffers ratings slump while staffers fret about post-Trump future).

U ovom prilično oštrom tekstu “CNN” kritikuje poslovanje “Fox News”, navodeći da je pad gledanosti ove televizije očekivan s obzirom na “neobjektivno izveštavanje”, pozivajući se i na neimenovani izvor koji je navodno izjavio da su zaposleni ove medijske kuće “izgubljeni”.

Mesečni izveštaj gledanosti američkih televizija u januaru pokazao je da je “Fox News” pao sa prvog na treće mesto, dok su “CNN” i “MSNBC” izbili na prvo i drugo. Novinar koji je pisao ovaj tekst nedvosmisleno likuje zbog toga, podvlačeći da je takav rezultat očekivan zbog toga što je “januar bio najvažniji mesec kada su politička dešavanja u pitanju, sa kojima ‘Foks’ nije umeo da se nosi”.

Autor ovog teksta, Brajan Stelter, televizijski voditelj i dopisnik portala “CNN”, istakao je i da će sada “Fox” morati da “ponovo osvoji publiku koja prezire vesti ignorišući ih i traži potvrdu svojih stavova 24 sata sedam dana nedeljno”, zbog čega je zaposlene optužio za neetičnost.

Printscreen CNN

– Odsustvo uređivačkog usmeravanja je opipljivo, tvrde brojni izvori. A čak i pored slabijeg rejtinga, “Foks” održava i podstiče radikalizaciju “Velike stare partije” (Republikanska stranka) – piše u tekstu.

Kao drugi razlog pada rejtinga navodi se “potreba javnosti za vestima”.

– Između pandemije, tranzicije moći i inauguracije, mnogi ljudi žele pravovremeno izveštavanje, za šta je “CNN” stvoren. Ali “Fox” nije. “Fox” aktivno izbegava vesti kada uprava smatra da će prazna hvalisanja imati bolji rejting – piše Stelter i dodaje:

– Predsednik Tramp pomogao je ovoj mreži nakratko, ali na kraju je ona povredila Trampa, a i on je ranio nju. Sada “Fox” prolazi kroz “svojevrsnu krizu identiteta”. Sada se, prema rečima mnogih insajdera iz “Foxa”, Rupert Merdok ponovo utvrđuje i koncentrisan je na vraćanje rejtinga – piše u tekstu u kom Stelter citira i delove vesti portala “Washington Post”, koji se ustremio na voditelja “Fox News”, Šona Henitija.

“Washington post” vs. “Fox News”

U tekstu pod naslovom “Šon Heniti je oličenje posttrampovske krize idenititeta ‘Foks njuza'” dvoje novinara portala “Washington post” piše o otvorenoj uzneimrenosti kolege Henitija, koji je priznao da je zbog Bajdena zabrinut za svoju zemlju. Osim toga, i oni ističu da je “Fox” pao sa prvog na treće mesto po gledanosti, kao i da Merdok, direktor “Njuz korporacije” već pravi plan za revitalizaciju mreže i povratak na vrh, “savetujući se kako da se nosi sa Trampovim političkim stavom, koji cepa Republikansku stranku”.

Printscreen Washington Post

Kritički tekst portala “Washington Post” pojavio se deset dana posle vesti koju je objavio “Fox News”, a u kojoj kritikuju konkurentski portal zbog izmena koje su napravili u priči o potpredsednici SAD Kamali Haris. U tekstu koji je objavljen pre Bajdenove pobede na predsedničkim izborima u novembru “Washington Post” se obrušio na Harisovu, da bi u tekstu objavljenom pred inauguraciju kritički deo bio uklonjen, zbog čega je “Fox News” optužio Bezosov portal da se dodvorava potpredsednici SAD.

Pročitajte još

Osim toga, politički stavovi Džefa Bezosa, čija bi medijska kuća trebalo objektivno da izveštava, došli su u žižu javnosti kada je otkrio da se povlači sa mesta izvršnog direktora “Amazona” i za svog zamenika imenovao Endija Džasija, koji je otvoreni simpatizer Demokratske stranke, o čemu svedoči to što je njegova supruga Elena finansijski podržala nekoliko kandidata ove partije na izborima za predsednika.

U prilog tome da je napad na “Fox News” dogovoren govori i to što su oba pomenuta teksta usmerena protiv njega objavljena istog dana, 3. februara, i da se u vesti portala “CNN” citiraju delovi članka sa sajta “Washington Post”, uz vezu koja vodi do njega.

Unakrsna paljba

Navedeni tekstovi nisu jedini u kojima se može videti izrazita netrpeljivost između konkurentskih medija. U poslednjih nekoliko dana i “Fox News” i “CNN” objavili su veliki broj članaka sa međusobnim kritikama.

Printscreen CNN

“CNN” se uglavnom koncentriše na parnicu koju “Foks” vodi sa kompanijom “Smartmatic”, koja pravi mašine za glasanje i koja je tužila ovu mrežu zbog vesti o krađi na izborima. Osim toga, tu su i kritike zbog toga što “‘Fox’ pokušava da se opere razotkivajući tvrdnje sopstvenog voditelja o prevari na izborima”.

Printscreen Fox News

Sa druge strane, “Fox” kritikuje voditelje televizije “CNN” zbog “oprečnih izjava”, kao i to što okreću glavu od vesti od seksualnom uznemiravanju. Među poslednjim objavljenim vestima je i tekst o Džefu Zakeru, predsedniku “CNN”, u kojoj se polemiše o tome do kada će ostati na ovoj poziciji, a kako se nekim danima pojave i dva oštra članka na pomenutim portalima, očekuje se da će se ovaj sukob dodatno zaoštriti.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike