Poznata organizacija optužila Izrael: Krivi su za zločine aparthejda nad Palestincima

27.04.2021

10:41 >> 12:07

0

Autor: M. Al Shukeir

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku objavila je izveštaj na 213 stranica

Poznata organizacija optužila Izrael: Krivi su za zločine aparthejda nad Palestincima
Copyright Profimedia

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) u utorak je optužila Izrael za vršenje politike aparthejda i progona Palestinaca – i vlastite arapske manjine – što je jednako zločinima protiv čovečnosti.

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku objavila je izveštaj na 213 stranica koji, kako je rečeno, ne izjednačava Izrael s južnoafričkom erom aparthejda, nego procenjuje “čine li određena delovanja i politike aparthejd kao što je definisan međunarodnim pravom.”

Izraelski ministar spoljnih poslova odbacio je tvrdnje kao “apsurdne i lažne” te je optužio HRW za “antiizraelsku propagandu”, rekavši da je organizacija “godinama promovisala bojkote protiv Izraela.”

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je izveštaj.

Mahmud Abas, Profimedia

Samo nekoliko nedelja ranije, Međunarodni kazneni sud (ICC) najavio je da će istražiti ratne zločine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, okupirane od Izraela, dok su izraelska vojska i palestinske grupe poput Hamasa navedeni kao mogući zločinci.

U izveštaju, HRW je istakao izraelska ograničavanja palestinskog kretanja i otimanja palestinske zemlje za naseljavanje Jevreja na teritoriju koja je okupirana od 1967. godine u Bliskoistočnom ratu, kao primer politika koje su zločini aparthejda i progona.

Pročitajte još:

– Delom Izraela i palestinskih teritorija, izraelske vlasti su nastavile sprovođenje namere zadržavanja dominacije nad Palestincima kontrolisanjem zemlje i demografije za dobrobit Jevreja – navedeno je u izveštaju.

– Na temelju toga, izveštaj zaključuje da su izraelske vlasti izvršile zločin protiv čovječnosti aparthejda i progona – kao što je definisano u Konvenciji o aparthejdu 1973. godine i prema Rimskom statutu iz 1998. godine.

U saopđtenju Abasa piše: – Međunarodna zajednica treba hitno da interveniše, uključujući i to da se pobrine da njihove države, organizacije i kompanije ne doprinose na bilo koji način izvršavanju ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u Palestini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike