Sedmica u svetu: Ratno stanje u Izraelu i Pojasu Gaze, masovna ubistva i prividna neutralnost planete

17.05.2021

19:10 >> 05:47

0

Nemiri na Bliskom istoku, napetost u celom svetu i istrajnost koronavirusa obeležili su proteklu nedelju

Sedmica u svetu: Ratno stanje u Izraelu i Pojasu Gaze, masovna ubistva i prividna neutralnost planete
Copyright Tanjug/AP/Profimedia/Printscreen

Nedelja za nama (10-16. maja) bila je veoma turbulentna u svetu, a naročito na Bliskom istoku. Izrael i Palestina upali su u vrtlog nasilja, pa se već danima odvija unakrsna borba između jevrejske države i Pojasa Gaze. Na ovu situaciju mnoge države ostale su neme, a svetske sile su pokušale da se postave neutralno. Erdogan je odmah alarmirao Putina, a evropske države iskazale su solidarnost sa Izraelom. Za to vreme masovna ubistva u Rusiji i SAD odjeknula su svetom, a koronavirus nastavio je da kosi.

Nebo puno raketa

Hramovna gora u Jerusalimu, nedelja na ponedeljak, 9-10. maj – početak aktuelnog sukoba Izraela i Palestine. Hiljade Palestinaca napalo je izraelsku policiju koja je upala na Hramovnu goru, sveto mesto i za Izraelce i za Palestince. U žestokim okršajima povređeno je više od 50 osoba, dok su 23 uhapšene. Policija je na demonstrante bacala šok-bombe, a oni su uzvraćali kamenicama. Nemiri su trajali tokom celog narednog dana, što nije posledica samo skorašnjih dešavanja nego i višedecenijske netrpeljivosti, a sve je eskaliralo kad je Hamas iz pojasa Gaze ispalio 7 raketa na Jerusalim. Izrael je uzvratio raketiranem Gaze, a zatim je unakrsno raketiranje nastavljeno. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će zbog napada na Gazu mobilisati ceo svet protiv Izraela.

Raketiranje je nastavljeno i u utorak, a svetom su već počele da se šire jezive fotografije koje su nastale u prva dva dana sukoba. Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, oglasio se za 24sedam i otkrio da su ugroženi i državljani Srbije koji se nalaze u područjima koja su na udaru. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odmah je počeo sa oštrom retorikom i pretnjama, a snimci razaranja počeli su da kruže planetom. Iranski vrhovni vođa pozvao je Palestince na otpor, dok su Tviter i Instagram optuženi za cenzurisanje objava propalestinskih korisnika. U jeku nemira mobilisana je i ćerka Srbina, a u utorak uveče prokjektili su ispaljeni i na Tel Aviv. Krvoproliće u ovom gradu uspela je da spreči “Gvozdena kupola”, protivraketni sistem o kome više možete pročitati OVDE. U Pojasu Gaze u prvim danima poginule su desetine ljudi, a Ujedinjene nacije zakazale su hitan sastanak zbog eskalacije sukoba, koji su kasnije blokirale SAD.

U jutarnjem programu televizije Prva suočili su se ambasadori Izraela i Palestine u Srbiji, dok je palestinski ambasador i za 24sedam ispričao svoju stranu priče. Trećeg dana Vladimir Putin i Erdogan razgovarali su o sukobima u Pojasu Gaze i Izraelu. Hamas je nastavio sa raketiranjem izraelskih gradova, a Netanjahu se zarekao da će ovoj organizaciji zadati udarac kakvom se ne nada. Nakon njegovog obećanja srušen je najviši soliter u Gazi, posle čega je otkriveno da se razmatra kopnena invazija ove oblasti, a Izrael je u četvrtak uveče izvršio najžešću akciju bombardovanja sa ciljem da uništi mreže tunela koje koriste palestinski militanti. U medijima su se pojavile informacije da je izraelska vojska u petak ušla u Gazu, a Izrael je porekao kopnenu invaziju. U subotu se pojavio i snimak u kom se zgrada u Gazi urušila neposredno nakon što je o dešavanjima na Bliskom istoku uživo izvestio novinar BBC.

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podršku Palestincima pružio je i Liban, koji je ispalio četiri rakete na Izrael, a onda je i Sirija namenila tri projektila jevrejskoj državi. Kancelar Austrije Sebastijan Kurc u znak solidarnosti postavio je na zgradu vlade u Beču zastavu Izraela, a to su posle njega uradile i još neke evropske države, dok su Sjedinjene Američke Države odlučile da pošalju milionsku pomoć Palestincima sa ciljem da smire tenzije.

Pomahnitali tinejdžer

U pucnjavi koja se dogodila u školi u Kazanju poginulo je devet osoba u napadu u školi. Kasnije se ispostavilo se da se radi o sedam đaka i dve starije osobe, dok je veliki broj učenika povređen tokom incidenta. Policija je odmah uhapsila tinejdžera koji je ubio nekoliko vršnjaka, dok je drugog napadača likvidirala, a ubrzo je objavljena i njegova fotografija iz pritvora. Kasnije se ispostavilo da je neposredno pre napada napisao jezivu poruku na društvenoj mreži. Jedna od žrtava napada je i mlada nastavnica Elvira, koja je svojim telom štitila učenike od napadača. Ljudi su ispred škole u Kazanju ostavljali cveće i medvediće, napadač je priznao krivicu, a cela Rusija je plakala kad je hrabra nastavnica sahranjena.

Razjarena stihija

Tanjug/AP Photo/Channi Anand, File

Pakao pandemije nastavio se u Indiji i ove nedelje. Početkom sedmice na internetu se pojavio strašan snimak iz tamošnje bolnice, a i u susednom Nepalu je veoma kritična situacija zbog nestašice kiseonika. Na ceo njihov pakao, u Gangu je Indijce dočekala scena iz horor filma – reka je izbacila 40 tela za koja prvobitno nije bilo jasno kako su dospela u nju, da bi na kraju indijske vlasti priznale o čemu se radi. Posle Indije i Nepala, koji već upada u stravični vrtlog, predviđa se i sledeća velika “korona tragedija”, a ceo svet strahuje od indijskog soja, koji se mnogo lakše prenosi. Neki stanovnici Indije pokušavaju da se zaštite i izleče kravljom balegom, što lekari nikako ne preporučuju, dok u Nepalu bukti na dva fronta.

Indija je ponovo imala rekordan broj novozaraženih u danu, a SZO je upozorila da bi ova godina mogla da bude smrtonosnija od prve godine pandemije. Bez obzira na to, neke evropske zemlje i dalje ne žele da unesu kinesku i rusku vakcinu u zeleni pasoš. Sa druge strane, Amerika slavi, jer vakcinisani više ne moraju da nose maske, a zašto su SAD tako naglo donele ovu odluku pročitajte OVDE.

Bezumlje u Americi

U pucnjavi u Sjedninjenim Američkim Državama napadač je usmrtio sedmoro ljudi. Na rođendanskoj proslavi na koju je upao stradali su devojka i njena porodica, dok je decu poštedeo. Na kraju se ispostavilo da je razlog zbog kog je odlučio da pobije skoro sve prisutne je to što ga devojka nije pozvala na proslavu.

Pročitajte još

Politička previranja

Jermenski premijer Nikol Pašinjan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina vojnu podršku zbog novog porasta tenzija sa Azerbejdžanom, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zadao još jedan udarac Rusiji potpisavši zakon kojim se uvodi zabrana uvoza električne energije iz nje i Belorusije. I u Americi je nemirno u okviru Republikanske stranke, gde više od 100 članova zahteva promenu i preti osnovanjem nove stranke. Ovo je posebno podstakla smena Liz Čejni sa jednog od vodećih mesta u partiji zbog toga što se protivila Trampovim izjavama.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson je pod istragom, a na sudu bi mogao da završi i austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Jedan od najnepopularnijih lidera tokom pandemije, predsednik Brazila Žair Bolsonaro, izubio je na popularnosti i najnovije ankete pokazuju da bi u ovom trenutku izgubio na izborima.

Izabran je još jedan kandidat za nemačkog kancelara. Radi se o Olafu Šolcu, nekadašnjem lideru socijaldemokratske strane, koji je trenutno vicekancelar Nemačke. Sa druge strane, opozicija Mađarske konačno je našla zajednički jezik i udružila se, pa predstavila svog kandidata za premijera, koji na sledećim izborima izlazi na crtu Viktoru Orbanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike