Nova pravila od 19. decembra: Karantin odmah nakon ulaska u Austriju!

15.12.2020

17:21 >> 17:30

0

Propisani obrazac za karantin će se popunjavati i potpisivati prilikom ulaska u zemlju

Nova pravila od 19. decembra: Karantin odmah nakon ulaska u Austriju!
Copyright Profimedia

Od stalnog dopisnika: V.K.

Od subote, 19. decembra, na snagu stupaju novi propisi prilikom ulaska na teritoriju Republike Austrije koji će važiti za državljane gotovo svih zemalja sveta.

Prema novoj uredbi Ministarstva zdravlja Republike Austrije sve putnike koji od subote uđu na teritoriju Austrije očekuje obavezan desetodnovni karantin bez obzira da li se radilo o državljanima Austrije ili državljanima drugih zemalja.

Propisani obrazac za karantin će se popunjavati i potpisivati prilikom ulaska u zemlju. Putnicima se savetuje da navedeni formular, koji će biti dostupan na internet stranici Ministarstva zdravlja, unapred odštampaju i ispune. Potpisom ovog obrasca osoba se obavezuje da će poštovati propisane odredbe.

Pročitajte još: Britanci otkrili novi koronavirus: Širi se još brže, u Londonu se uvodi najstroži karantin (VIDEO)

Postojaće i mogućnost prevremenog prekida karantina prilaganjem negativnog PCR ili antigenskog testa koji će biti moguće odraditi o svom trošku tek nakon pet dana provedenih u karntinu.

Još uvek nije poznato do kada će novi propisi da važe i kakve i kolike će biti kazne i sankcije za sve koji prekrše odredbe obavezanog karantina.

Postoji nekoliko izuzetaka koji su navedeni u uredbi, pa tako u karantin neće morati:

  • Svi putnici koji dolaze iz Australije, sa Islanda, Japana, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Urugvaja, Vatikana, i Finske i Irske (ovo važi samo ako se osoba u tim zemljama zadržala bez prestanka najmanje deset dana)
  • Osobe koje redovno dolaze u zemlju radi posla, a među njima su negovatelji
  • Poslovni putnici, osobe koje su bile u humanitarnoj misiji, lica koja su dobila poziv od suda, medicinsko osoblje koje prati bolesnika, diplomate sa odgovarajućom legitimacijom ne moraju u karantin ukoliko imaju lekarski atest sa sobom ili negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata. Ova lica, ako testiranje sprovedu u Austriji mogu prekinuti karantin čim dobiju negativan rezultat testiranja
  • Bez testa mogu ući osobe koje najmanje jednom mesečno iz porodičnih razloga dolaze u posetu ili u posetu životnom partneru
  • Takođe i sve osobe koje dolaze u interesu Austrije, tranzitni putnici
  • Osobe koje ulaze u Austriju iz nepredvidivih razloga kao što su teška oboljenja, smrtni slučaj, sahrane, rođenje deteta

Pročitajte još: Krizni štab produžava mere i uvodi nova stroga pravila: PCR test ili karantin za jednu grupu, a moguć je i policijski čas

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike