Sedmica u svetu: Atentat na predsednika, meci za novinara i poražena Amerika

12.07.2021

19:06 >> 07:08

0

Avganistan je ponovo počeo da tone u haos, u Haitiju je proglašeno opsadno stanje, avioni su padali kao pokošeni, a korona je nastavila da seje strah

Sedmica u svetu: Atentat na predsednika, meci za novinara i poražena Amerika
Copyright Profimedia/(AP Photo/Dieu Nalio Chery/Pixabay

Sedmicu za nama (5-11. jula) obeležila je sveopšta nestabilnost, što u Haitiju, gde je ubijen predsednik, što u Avganistanu, gde su talibani ponovo počeli da osvajaju oblast po oblast, ohrabreni povlačenjem američkih trupa. U Holandiji su pucali na novinara koji je pisao o kriminalu, a i ove nedelje, kao i prošle, pala su dva aviona.

Dve uzaludne decenije

Posle dvodecenijskog angažovanja američke i britanske snage povlače se iz Avganistana, što je ohrabrilo talibane da počnu brzo da napreduju kroz zemlju i da osvajaju jednu po jednu oblast, dok se regularne avganistanske snage povlače pred njima. To je uplašilo predsednika Tadžikistana Emomalija Rahmona, koji je najavio mobilizaciju 20.000 rezervnih vojnika radi jačanja tadžikistansko-avganistanske granice.

Profimedia

Britanski general je upozorio da Avganistanu preti građanski rat kada se koalicione snage povuku iz zemlje, a Bajden se pravdao za nereagovanje američkih vojnika na prodiranje talibana. Oni su u petak zauzeli i glavni granični prelaz sa Iranom, koji vladi donosi mesečni prihod od oko 20 miliona dolara. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Amerika iz Avganistana odlazi poražena, a zbog čega je Bajden odlučio da povuče trupe iz Avganistana i zašto je odustao od sna o demokratiji za 24sedam analizirao je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Obezglavljeni Haiti

Predsednik Haitija Žovenelj Moiz ubijen je usred noći u sredu u svojoj rezidenciji. Ubrzo su svi počeli da se interesuju za političke turbulencije tokom njegove vladavine, a pojavila se i vest da je i njegova supruga Martin podlegla povredama, ali se kasnije ispostavilo da su te informacije netačne, a javnost je obaveštena da je ona u kritičnom stanju prebačena u bolnicu u SAD.

Žovenelj Moiz; AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

U Haitiju je proglašeno opsadno stanje, a dan posle ubistva pojavio se i snimak počinilaca koji je nastao dok su bili ispred Moizove rezidencije, neposredno pre napada. Neki od osumnjičenih za atentat su ubijeni, dok su drugi uhapšeni. Kasnije je ustanovljeno da je jedinicu komandosa koja je ubila predsednika činilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija. U javnost su dospeli i snimci na kojima se vidi kako narod osumnjičene vuče vezane po ulicama, zahtevajući pravdu. Pisalo se i da su Moizu izvadili oko pre ubistva, a sve što je potrebno da znate o stanju u Haitiju, o pitanju ko će doći na Moizovo mesto i motivima za njegovo ubistvo možete pročitati OVDE.

Meci za novinara

Holandski novinar koji je pisao o kriminalu, Peter R. de Vris, upucan je u glavu na ulici u Amsterdamu, nakon čega je prebačen u bolnicu. Ubrzo se pojavio i snimak koji je nastao u trenutku napada, a svedoci su ispričali kako je sve izgledalo. Dok se De Vris borio za život, holandska policija uhapsila je troje ljudi, a ko je i na čemu je radio ovaj novinar i kako se zamerio opasnim ljudima možete pročitati OVDE.

Neumorna korona

Profimedia

Lekari u Indiji uhapšeni su nakon što su prevarili više od 1000 ljudi kojima su prodavali lažne vakcine protiv koronavirusa i njima ih vakcinisali. Iako je istraživanje o mogućnosti mešanja vakcina dva proizvođača još u toku, jedna zemlja je počela da daje “Fajzerove” vakcine ljudima koji su primili prvu dozu “Astrazeneke”. Kompanija “Fajzer” je najavila da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv kovida 19, dok je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da su dva zdravstvena problema moguća posle druge doze “Fajzerove” i “Modernine” vakcine.

Pročitajte još

Generalni direktor SZO upozorio je da je pandemija u opasnoj fazi, a pričalo se i o neophodnosti treće doze vakcine. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke proglasilo je celo područje Španije rizičnim i upozorilo svoje građane da ne idu tamo, dok su Grci u panici zbog delta soja, jer broj novozaraženih naglo raste, pa su najavljene i nove mere. I u Rusiji se stanje alarmantno, a u subotu je ova zemlja oborila rekord po broju umrlih u jednom danu.

Padaju kao pokošeni

Ruski avion An-26 na putu od Petropavlovska do Palane nestao je na Kamčatki u utorak. Ubrzo je locirano mesto pada, a nedugo zatim ustanovljeno je da je poginulo svih 28 osoba koje su bile u njemu. Sutradan su pronađena i tela nekoliko stradalih, a dva dana kasnije i crna kutija aviona.

Ni ove nedelje nije moglo da prođe bez pada još jednog aviona, pa je i švedska letelica koja se srušila nedaleko od Orebra bila kobna po sve svoje putnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike