Vrhovni sud SAD odlučio: Bela kuća i FBI mogu da pritiskaju durštvene mreže da uklone određeni sadržaj

26.06.2024

16:41

0

Zvaničnici Bajdenove administracije godinama su pokušavali da ubede platforme društvenih medija da uklone postove koji im nisu odgovarali, a presuda im je pred izbore došla kao kec na 10

Vrhovni sud SAD odlučio: Bela kuća i FBI mogu da pritiskaju durštvene mreže da uklone određeni sadržaj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vrhovni sud SAD odlučio je u sredu da Bela kuća i savezne agencije poput FBI mogu da nastave da pozivaju platforme društvenih medija da uklone sadržaj koji vlada smatra dezinformacijom, dajući Bajdenovoj administraciji tehničku, ali važnu pobedu u izbornoj godini.

Ova odluka znači da bi Ministarstvo za unutrašnju bezbednost moglo da nastavi da obeležava postove kompanija društvenih medija kao što su Fejsbuk i Iks za koje veruje da bi mogli biti delo stranih agenata koji žele da poremete ovogodišnju predsedničku trku.

Umesto da se upušta u pitanja Prvog amandmana koja je pokrenuo slučaj, sud je odlučio da država i korisnici društvenih medija koji su osporili to pravo Bajdenovoj administraciji nemaju pravo da je tuže.

Zvaničnici Bajdenove administracije godinama su pokušavali da ubede platforme društvenih medija da uklone postove sa dezinformacijama o vakcinama, pandemiji kovida 19 i izborima 2020, između ostalog. Mnogi od tih postova, kako je vlada rekla, bili su u suprotnosti sa politikom samih platformi.

Republikanski zvaničnici u dve države, Misuriju i Luizijani, i pet korisnika društvenih medija tužili su zbog te prakse 2022. godine, tvrdeći da je Bela kuća učinila mnogo više od "ubeđivanja" tehnoloških giganta da uklone nekoliko obmanjujućih objava.

Umesto toga, kako u tvrdili, Bajdenova administracija se upustila u neformalnu, skrivenu kampanju prinude kako bi ućutkala glasove onih sa kojima se nije slagala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike