U Norveškoj roditelji koji šalju decu u verske škole u inostranstvu biće kažnjavani

24.06.2024

22:15

0

Ministarki za rad i integraciju Tonji Breni uručen je izveštaj na 500 stranica sa rezultatima istraživanja i predlozima

U Norveškoj roditelji koji šalju decu u verske škole u inostranstvu biće kažnjavani
Copyright Pixabay

U Norveškoj su u pripremi izmene zakona kojima bi se uvele kaznene mere za roditelje koji svoju maloletnu decu šalju u ultrakonzervativne verske škole u ​​inostranstvu.

Posebna pravna komisija je tri godine radila da bi utvrdila da li postoji razlog za promenu zakona i propisa kako bi se zaštitila deca i mladi koji su izloženi nasilju zbog tradicije koju podržavaju njihovi roditelji iz zemlje porekla, preneo je norveški servis NRK.

Ministarki za rad i integraciju Tonji Breni uručen je izveštaj na 500 stranica sa rezultatima istraživanja i predlozima.

"Ovi predlozi su apsolutno ključni. Moramo napredovati u ovoj oblasti, jer u Norveškoj svi moraju biti oslobođeni nasilja u vezi sa čašću i društvenom kontrolom. Nemamo vremena za gubljenje", izjavila je Brena.

U izveštaju se predlaže uvođenje kazni roditeljima koji odvode decu na "štetne boravke" u inostranstvo, odnosno šalju decu u verske internate, kao i povećanje kazne za prinudu na brak maloletne dece sa tri na šest godina zatvora.

Predsedavajuća komisije Henriete Sinding Asen rekla je za NRK da je ovo bio važan deo posla. "Komisija brine da se deca ne šalju na štetne boravke u inostranstvo, što znači da su izložena radnjama kojima deca ne bi trebalo da budu izložena. Na primer, zlostavljanje, izolacija i stroga disciplina. Zato verujemo da je važno sprečiti takva putovanja", kazala je Sinding Asen.

Krivični zakonik sada nema poseban kazneni deo koji obuhvata upućivanje dece ili odraslih na prinudne ili štetne boravke u inostranstvo, navela je komisija i istakla da izlaganje deteta riziku od krivičnih dela u inostranstvu, takođe, nije kažnjivo.

Brena je istakla da će svi predlozi biti uzeti u razmatranje prilikom rada na novom akcionom planu protiv negativne društvene kontrole i nasilja u ime časti, koji će uslediti sledeće godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike