Peking zapretio: Smrtna kazna za tajvanske separatiste

21.06.2024

17:54

0

Autor: 24sedam

Tajvanski Savet za nacionalna pitanja je osudio potez Pekinga

Peking zapretio: Smrtna kazna za tajvanske separatiste
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kina je zapretila da će uvesti smrtnu kaznu za najekstrimnije separatiste koji podržavaju nezavisnost Tajvana, iako kineski sudovi nemaju nadležnost na toj teritoriji. 

Kina, koja na Tajvan gleda kao sopstevunu teritoriju, nije krila da ne voli predsednika Laj Čing-tea koji je došao na vlast prošlog meseca. Ubrzo nakon njegove inauguracije kineske vlasti su izvele vojne vežbe. 

Prema novim uputstvima, kineski tužioci, sudovi, organi javne i državne bezbednosti treba da "strogo kazne tajvanske separatiste zbog podsticanja secesije, kao i da odlučno brane nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet", izvestila je kineska državna agencija Sinhua. 

Uputstva se izdaju u skladu sa zakonima koji već postoje, a Kini daju pravni osnov za vojnu akciju protiv Tajvana ako se otcepi ili se čini da će se otcepiti. 

Sung Ping, zvaničnik kineskog Ministarstva javne bezbednosti, rekla je novinarima u Pekingu da je maksimalna kazna za "zločine seceije" smrta kazna. 

- Oštar mač pravnog postupka uvek će visiti visoko - rekla je Sung Ping. 

Tajvanski Savet za nacionalna pitanja danas je osudio potez Pekinga, i pozvao stanovništvo da ne bude zastrašeno pretnjama Kine.

- Kineske vlasti nemaju apsolutno nikakvu jurisdikciju nad Tajvanom, a takozvani zakoni i norme kineskih komunista nemaju obavezujuću snagu za naše građane - navedeno je u saopštenju Saveta. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike