"Epidemija" kreka u Švajcarskoj: Vlasti razmatraju prepisivanje kokaina u lečenju zavisnika

20.06.2024

18:33

0

Komisija sada razmatra formiranje posebnih timova za posete zavisnicima od kreka i pružanje medicinske i psihoterapijske pomoći

"Epidemija" kreka u Švajcarskoj: Vlasti razmatraju prepisivanje kokaina u lečenju zavisnika
Kokain - Copyright Profimedia

Švajcarska razmatra uvođenje eksperimentalnog programa za distribuciju kokaina na recept korisnicima droga, kako bi im pomoglo da se izbore sa zavisnošću od kreka.

Dok su tu meru već neko vreme zagovarali humanitarci i stručnjaci, sada je razmatra i švajcarska Savezna komisija za bolesti zavisnosti i prevenciju nezaraznih bolesti (EKSN).

- Ljudi koji konzumiraju krek nekoliko puta dnevno bivaju uhvaćeni u začarani krug nabavke i potrošnje - rekao je potpredsednik EKSN-a Kristijan Šnajder za javni servis SRF u utorak i dodao:

Profimedia
 

- Mi sugerišemo kako bi kokain mogao da se daje korisnicima kreka koji su veoma zavisni da bi mogli da prekinu začarani krug i da se oporave.

Komisija sada razmatra formiranje posebnih timova za posete zavisnicima od kreka i pružanje medicinske i psihoterapijske pomoći.

Šnajder upozorava da nije u planu da se počne sa jednostavnim deljenjem kokaina u velikim količinama.

Mađutim, neki medicinski stručnjaci veoma su kritični prema toj ideji, tvrdeći da ne postoji čvrsta naučna istraživanja koja bi opravdala takav program.

Ženeva je prva pogođena talasom kreka, a problem se kasnije proširio na nekoliko drugih velikih gradova, uključujući Bazel, Cirih i Lozanu.

Sitni ulični dileri afričkog porekla koji u tu zemlju u velikom broju stižu iz Francuske, navodno su većinom doprineli tekućoj "epidemiji" kreka.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike