Putin na putu za Vijetnam: Dve zemlje razmatraju stvaranje centra za nuklearnu tehnologiju

19.06.2024

19:45

0

Putin je istakao da je "ruska državna korporacija generalno spremna da pomogne vijetnamskim partnerima

Putin na putu za Vijetnam: Dve zemlje razmatraju stvaranje centra za nuklearnu tehnologiju
Copyright Profimedia

U Vijetnamu bi uz pomoć Rusije mogao da se otvori centar za nuklearnu nauku i tehnologiju, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u autorskom članku za vijetnamski list "Njan zan" uoči posete ovoj zemlji.

- Razrađuje se inicijativa za stvaranje centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu, uz pomoć "Rosatoma" - napisao je šef ruske države u članku naslovljenom "Rusija i Vijetnam: prijateljstvo koje je izdržalo test vremena".

Putin je istakao da je "ruska državna korporacija generalno spremna da pomogne vijetnamskim partnerima u formiranju nacionalne industrije nuklearne energije, uključujući jačanje njenih ljudskih resursa".

Profimedia
 

Takođe je dodao da kompanija "Novatek" namerava da realizuje projekte u Vijetnamu vezane za prirodan tečni gas.

- Gasprom“ proizvodi gas u Vijetnamu, a druga ruska kompanija, "Novatek", namerava da realizuje projekte sa prirodnim tečnim gasom na teritoriji Vijetnama - istakao je ruski lider.

Rusija ceni stav Vijetnama o Ukrajini

Rusija će nastaviti da razvija bilateralne veze i saradnju sa Vijetnamom, naveo je ruski predsednik.

- Zajedno sa vijetnamskim prijateljima nastavićemo da jačamo bilateralne veze, razvijamo saradnju za dobrobit naših naroda, u interesu stabilnosti i prosperiteta u regionu i svetu generalno - navodi Putin

Profimedia
 

.

Ruski predsednik izrazio je zahvalnost Vijetnamu na uravnoteženom stavu o ukrajinskoj krizi i težnji da doprinese traženju realnih puteva za njeno mirno rešavanje.

- Sve ovo u potpunosti odgovara duhu i prirodi naših odnosa...Izuzetno cenimo to što naše zemlje imaju podudarne ili bliske stavove o aktuelnim pitanjima međunarodne agende - ocenio je ruski predsednik.

Takođe je istakao da Rusija smatra Vijetnam istomišljenikom po pitanju formiranja nove arhitekture jednake i nedeljive evroazijske bezbednosti.

- Imamo slične ocene situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. Vijetnam smatramo istomišljenikom kada je reč o formiranju nove arhitekture jednake i nedeljive evroazijske bezbednosti na inkluzivnoj i nediskriminatornoj osnovi - navodi se u članku.

Ruski lider je podsetio da Rusija i Vijetnam blisko sarađuju na ključnim multilateralnim platformama, pre svega u UN.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike