Putin i Kim potpisuju sporazum o strateškom partnerstvu

18.06.2024

10:50

0

Putin će danas doputovati u Pjongjang u zvaničnu posetu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Putin i Kim potpisuju sporazum o strateškom partnerstvu
Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje.

"Prihvatiti predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, usaglašen sa zainteresovanim organima i organizacijama federalne vlade, da se potpiše Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje“, navodi se u dokumentu, prenosi Interfaks Rusija.

Ruskom Ministarstvu spoljnih poslova je dozvoljeno da tokom pregovora o potpisivanju Sporazuma unese izmene u njegov nacrt koje nisu suštinske prirode, navodi agencija.

Putin će danas doputovati u Pjongjang u zvaničnu posetu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

U čitavoj istoriji bilateralnih odnosa, ovo je drugo putovanje šefa ruske države u Severnu Koreju, koji je prvi put posetio tu zemlju 2000. godine, navodi Interfaks. Poseta ruskog predsednika trajaće dva dana, a glavni dan je 19. jun.

Američki mediji sa zabrinutošću pišu da se očekuje da će se poseta Koreji pažljivo posmatrati i dodatno učvrstiti rastuće partnerstvo između dve sile, koje je zasnovano na "njihovom zajedničkom animozitetu prema Zapadu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike