Putin sutra ide u Severnu Koreju! Prva poseta Pjongjangu u poslednje 24 godine

17.06.2024

13:42

0

Kim Džong Un nije ugostio nijednog svetskog lidera u Pjongjangu, od pandemije kovida-19.

Putin sutra ide u Severnu Koreju! Prva poseta Pjongjangu u poslednje 24 godine
Copyright Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove nedelje ove nedelje Severnu Koreju i Vijetnam. Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin će u Su Pjojngjangu boraviti sutra i prekosutra, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una. Ruski predsednik će u vijetnamu boraviti u sreu i četvrtak, prenosi Tass.

Jonhap navodi da se očekuje da će severnokorejski lider Kim DŽong-un za ruskog predsednika pripremiti veličanstven i raskošan doček praćen paradama i mnoštvom građana.

Ovo će biti prva Putinova poseta Pjongjangu u poslednje 24 godine i uzvratna poseta Kimu koji se u septembru prošle godine sastao sa ruskim predsednikom na dalekom istoku Rusije.

Ide i u Vijetnam

Predsednik Rusije odlazi i u posetu Vijetnamu na poziv prvog čoveka vijetnamske Komunističke partije Ngujena Fu Tronga.

Poseta dolazi nakon što je zvanični Hanoj izbegao učešće na globalnoj Konferenciji o miru u Ukrajini koja je prošle nedelje održana u Švajcarskoj, piše Rojters. Očekuje se da će se ruski predsednik tokom dvodnevne posete Hanoju sastati i sa novim predsednikom Vijetnama To Lamom i drugim visokim vijetnamskim zvaničnicima. Sjedinjene Američke Države, koje su prošle godine unapredile odnose sa Vijetnamom i koje su najveći trgovinski partner te zemelje, oštro su reagovale na vest o dolasku ruskog lidera.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da pruži Putinu platformu za promovisanje njegove agresije na Ukrajinu i tako omogući normalizaciju njegovih zlodela. Ako mu se dozvole slobodna putovanja to bi moglo da normalizuje flagrantna ruska kršenja međunarodnog prava", rekao je portparol američke ambasade u Hanoju za agenciju Rojters.

A šta kažu američki mediji

Američki mediji sa zabrinutošću pišu da se očekuje da će se poseta Koreji pažljivo posmatrati i dodatno učvrstiti rastuće partnerstvo između dve sile, koje je zasnovano na "njihovom zajedničkom animozitetu prema Zapadu".

Američki mediji podsećaju da su Sjedinjene Države, Južna Koreja i druge zemlje optužile su Severnu Koreju da je poslednjih meseci pružila značajnu vojnu pomoć ruskim ratnim naporima, dok su posmatrači izrazili zabrinutost da Moskva možda krši međunarodne sankcije kako bi pomogla Pjongjangu u razvoju svog novonastalog vojnog satelitskog programa. Obe zemlje su negirale severnokorejski izvoz oružja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike