Makron: SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah

13.06.2024

23:58

0

SAD i Francuska radile su prethodnih meseci na zaustavljanju sve gorih međusobnih napada između grupe Hezbolah i Izraela

Makron: SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah
Ilustracija - Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su se SAD, Francuska i Izael dogovorili da rade zajedno na smanjivanju tenzija između libanske grupe Hezbolah i Izraela.


"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron novinarima na marginama samita G7 u Italiji.

SAD i Francuska radile su prethodnih meseci na zaustavljanju sve gorih međusobnih napada između grupe Hezbolah i Izraela, prenosi Rojters.
Profimedia
 


Makron je takođe izjavio da Francuska ne posmatra pitanje abortusa isto kao Italija, nakon što je Italija, prema navodima diplomata, tražila da se izbaci deo o "bezbednom i leganom abortusu" iz zajedničke izjave sa samita G7.

Francuski predsednik je dodao da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o političkoj klimi u Evropi, gde su stranke krajnje desnice postigle napredak na izborima za Evropski parlament.

Makron je rekao i da je sada na ministrima finansija država G7 da izrade detalje mehanizama preko kojih će se sprovesti današnji sporazum G7 o davanju Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara koji će biti otplaćen od profita zamrznute ruske imovine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike