UN utvrdile: Izrael odustao od upozoravanja civila na napade, od početka su koristili razorno oružje u stambenim oblastima

13.06.2024

14:31

0

Utvrđeno je da su u prvim nedeljama rata rušeni celi stambeni blokovi

UN utvrdile: Izrael odustao od upozoravanja civila na napade, od početka su koristili razorno oružje u stambenim oblastima
Copyright Tanjug/AP/AP Photo/Ariel Schalit, File

Izrael je prestao da koristi manje bombe za upozoravanje civila na neposredne napade u Pojasu Gaze, utvrdila je nezavisna Istražna komisija UN za ratne zločine (COI).

U nedavnom izveštaju COI navodi da je načelnik generalštaba izraelske vojske, brigadni general Omer Tišler, navodno rekao 11. oktobra prošle godine da je Izrael u ratu i da stoga ne treba upozoravati civile na neposredne napade korišćenjem manjih bombi, prenosi Al Džazira.

COI je takođe utvrdila da je Izrael srušio cele stambene blokove i kvartove u bombardovanjima u prvim sedmicama rata u Pojasu Gaze.

- Umesto da koriste precizno navođeno oružje u gusto naseljenim stambenim oblastima, izraelske snage su koristile eksplozivno oružje, kao što su bombe MK84, koje mogu da formiraju krater do 15 metara širine i 11 metara dubine i mogu da probiju do 38 centimetara metala ili 3,4 metra betona - navodi se u izveštaju komisije Ujedinjenih nacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike