Grci se "kuvali" na letu za Katar: U avionu otkazala klima, putnici se onesvešćivali - srećni smo što smo uopšte preživeli (VIDEO)

12.06.2024

20:37

0

Putnici nisu mogli da izađu tri i po sata dok je temperatura van aviona dostizala 34 stepena Celzijusa

Grci se "kuvali" na letu za Katar: U avionu otkazala klima, putnici se onesvešćivali - srećni smo što smo uopšte preživeli (VIDEO)
Copyright Printscreen/X

Putnici koji su iz Grčke trebali da lete za Katar ostali su zadržani u avionu kome je otkazala klima na pisti aerodroma u Atini.

Putnici nisu mogli da izađu tri i po sata dok je temperatura van aviona dostizala 34 stepena Celzijusa.

U avionu je bilo mnogo više, pa su se putnici preznojili, a neki i onesvestili.

Kako piše "Dejli mejl", među putnicima na letu "Katar ervejza" bilo je nekoliko sportista koji su trebali da se takmiče na šampionatu u tajlandskom boksu. Neki od njih su snimili nepodnošljive uslove u avionu i postavili ih na društvene mreže.

Putnici se skidali, u avionu bilo kao u sauni

Na snimku se vidi kako se putnici skidaju, sa njih kaplje znoj, a drugi pokušavaju da pomognu onima kojima je visoka temperatura bila prevelika. Posle tri i po sata, kao u sauni, putnicima je konačno dozvoljeno da se iskrcaju i odu do aerodromske zgrade.

Južnoamerički sportski terapeut Gart Kolins podelio je nekoliko snimaka na društvenim mrežama.

- Putnici su u avionu zadržani tri i po sata sa zatvorenim vratima i bez klime. Putnici su bukvalno dehidrirali i onesvestili se u avionu. Neki su morali da uhvate drugi avion, do kojeg na kraju nisu stigli - rekao je on i dodao:

- Putnicima su posle nekog vremena davali vodu i sokove, što uopšte nije bilo dovoljno da se oporave nakon toliko vremena provedenog u uslovima nalik sauni.

Podelio je i snimak boksera Demijana Kolinsa sa čijeg tela je curio znoj.

- Damjan je sportista u dobroj formi. Zamislite koliko je to bilo stresno za sve ostale putnike - napisao je on.

Tajlandski bokser Tanahai Sidsongpenong rekao je da je u šoku.

- Osećam da sam imao sreće što sam uopšte preživeo tu situaciju - rekao je on.

Avion stigao 28 sati posle planiranog sletanja

Lokalni izveštaji kažu da je avion stigao u Dohu oko 10.30 u sredu - skoro 28 sati posle planiranog sletanja u 18.20 u utorak.

Klima-uređaj u komercijalnom avionu je dizajniran da održava udobnu temperaturu u kabini od približno 18-22 stepena Celzijusa tokom leta. Sistem obično funkcioniše tako što uzima topli vazduh koji stvaraju motori aviona i hladi ga pomoću hladnog vazduha na velikoj visini, a zatim vraća vazduha nazad kroz kabinu.

Ali da bi ovo funkcionisalo potrebno je da motori imaju snagu, što kada se avion prizemlji na pistu obično nije slučaj jer će kapetan isključiti turbine da ne bi trošio gorivo.

Kako je tog dana u Atini bilo veoma vruće, u celom avionu je postalo vruće, a uslovi u kabini bili su nepodnošljivi.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike