Preživljavanje je skupo: Jedna cigareta u Gazi košta 2 , litar goriva 22 dolara, cene hrane divljaju

09.06.2024

00:30

0

Cene osnovnih namirnica vrtoglavo su skočile posle zatvaranja prelaza sa Egiptom

Preživljavanje je skupo: Jedna cigareta u Gazi košta 2 , litar goriva 22 dolara, cene hrane divljaju
Teška svakodnevica Palestinaca - Copyright Profimedia

Cene osnovnih dobara u Pojasu Gaze skočile su nakon što je zatvaranje graničnog prelaza sa Egiptom pogoršalo situaciju, zbog čega su izbegle palestinske porodice primorane da prodaju nakit i drugu imovinu kako bi kupili hranu.

Povrće, smrznuto meso, lekovi, benzin i gorivo za kuvanje poskupeli su na najmanje tri puta u odnosu na predratni nivo. Neka roba sada košta desetine puta više nego pre nego izraelske ofanzive, navodi "Fajnenšel tajms" pozivajući se na cene koje je prikupio tokom protekle nedelje sa nekoliko pijaca koje još uvek rade u južnoj Gazi.

Kilogram smrznutih pilećih bataka, dostupnih samo jednom ili dva puta nedeljno, košta 20 dolara, što je više od 10 puta skupnje nego pre rata.

Gas za kuvanje, kada je dostupan, košta 35 dolara po kilogramu – pre ofanzive koštao je 1,60 dolara; automobilske baterije, koje se koriste za punjenje telefona i električnih lampi, prodaju se za više od 500 dolara po komadu; a litar benzina, kada je dostupan, prodaje se za 22 dolara.

Solarni paneli se mogu kupiti samo na crnom tržištu. Duvan za jedno punjenje lule košta 50 dolara ili 2.500 dolara za kilogram, dok je jedna cigareta ranije ove godine koštala 140 dolara, a sada oko 20.

 

 

To su pogubne cene čak i za malobrojne koji to mogu da priušte. Prihod po glavi stanovnika u Gazi pre rata, kada je skoro polovina stanovništva bila nezaposlena zbog izraelske blokade, iznosio je oko 1.200 dolara godišnje, prema podacima Svetske banke.

Do februara je 90 odsto stanovnika Gaze bilo nezaposleno, prema procenama palestinskog centralnog biroa za statistiku, pošto je BDP enklave pao za više od 80 odsto.

Sukob, prisilno raseljavanje i nezaposlenost iscrpili su ušteđevinu čak i stanovnika Gaze srednje klase, i većina preživljava zahvaljujući oskudnoj humanitarnoj pomoći. Ono malo funkcionalnih bankomata ima dvodnevne redove.

Neke porodice su prinuđene da ostave svoja identifikaciona dokumenta kao osiguranje u prodavnicama jer su ostali bez gotovine, "dovodeći sopstvenu bezbednost i budućnost u opasnost jer su im te lične karte potrebne da bi se registrovali za pomoć u budućnosti", saopštile su UN ovog meseca .

"Preživljavanje je tako skupo", kaže 52-godišnji Ahmed koji je sa porodicom pobegao sa severa Pojasa Gaze, gde mu je izraelska vojska uništila kuću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike