UN osudile talibane zbog javnog bičevanja najmanje 63 osobe!

05.06.2024

21:48

0

Bičevani su na sportskom stadionu

UN osudile talibane zbog javnog bičevanja najmanje 63 osobe!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Rodrigo Abd

Misija UN u Avganistanu danas je osudila javno bičevanje više od 60 ljudi, uključujući više od deset žena u severnoj provinciji Sari Pul.

 Talibanske vlasti su u utorak bičevale najmanje 63 osobe, a Kancelarija UN osudila je telesno kažnjavanje i pozvala na poštovanje međunarodnih obaveza ljudskih prava.

Vrhovni sud Avganistana je u saopštenju potvrdio javno bičevanje 63 osobe, uključujući 14 žena, koje su optužene za zločine uključujući sodomiju, krađu i nemoralne odnose.

Bičevani su na sportskom stadionu, prenosi AP.

AP Photo/Siddiqullah Alizai
 

Talibani su, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini, počeli da sprovode stroge kazne u javnosti, uključujući pogubljenja, bičevanja i kamenovanja, ubrzo nakon što su ponovo došli na vlast 2021.

U odvojenim izjavama Vrhovnog suda navodi se da su muškarac i žena osuđeni za preljubu pokušali da pobegnu od kuće bičevani ranije danas u severnoj provinciji Pandžer.

Ranije ove godine, talibani su održali javno pogubljenje čoveka osuđenog za ubistvo dok su hiljade gledale na stadionu u severnoj provinciji Džavzdžan.

Brat ubijenog pucao je u osuđenika pet puta iz puške.

To je bilo peto javno pogubljenje otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, nakon što su se američke i NATO trupe povukle iz zemlje posle dve decenije rata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike