UN reagovale na više od 500 mrtvih na Zapadnoj obali: Izrael pozvan da zaustavi nasilje

04.06.2024

14:38

0

Otkriveno je dosledno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima kroz nepotrebnu i nesrazmernu upotrebu smrtonosne sile, navodi se

UN reagovale na više od 500 mrtvih na Zapadnoj obali: Izrael pozvan da zaustavi nasilje
Copyright Profimedia

Kancelarija UN za ljudska prava apelovala je na Izrael da zaustavi nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali. Prema podacima, izraelske bezbednosne snage i jevrejski doseljenici su od početka sukoba u Pojasu Gaze usmrtili više od 500 Palestinaca na okupiranim teritorijama.

U saopštenju se Izrael kritikuje za korišćenje "nepotrebne i nesrazmerne" sile na Zapadnoj obali i za sistematsko uskraćivanje medicinske pomoći Palestincima, kako prenosi Rojters.

Nasilje, koje je počelo izraelskom agresijom na Pojas Gaze, proširilo se i na Zapadnu obalu, gde su izraelske snage uhapsile nekoliko hiljada ljudi. Posmatrači UN za ljudska prava proučili su 80 slučajeva smrti Palestinaca među 505 dokumentovanih od 7. oktobra, kada je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je oko 250 oteto.

- Otkriveno je dosledno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima prilikom upotrebe sile IDF-a (Izraelske bezbednosne snage) kroz nepotrebnu i nesrazmernu upotrebu smrtonosne sile i povećanje očigledno planiranih ciljanih ubistava - izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk.

Tokom istog perioda u sukobima ili prijavljenim napadima Palestinaca sa Zapadne obale ubijena su 24 Izraelca, navedeno je u saopštenju UN.

Profimedia
 

Takođe se ističe da su među ubijenima bila palestinska deca koja su nosila kamenice ili petarde, a "očito nisu predstavljala neposrednu pretnju po život".

Veliki broj Palestinaca preminuo je od rana zadobijenih u gornjem delu tela, uz uskraćivanje medicinske pomoći, što ukazuje na nameru ubistva, dodaje se u saopštenju.

- Rasprostranjeno nekažnjavanje takvih zločina predugo je uobičajena pojava na okupiranoj Zapadnoj obali. Takva nekažnjivost je stvorila povoljno okruženje za sve više i više nezakonitih ubistava IDF-a - rekao je Turk.

Nasilje koje jevrejski doseljenici sprovode nad Palestincima izaziva sve veću zabrinutost među zapadnim saveznicima Izraela. Brojne zemlje, uključujući SAD, uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i pozvale Izrael da preduzme više kako bi zaustavio agresiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike