Školska godina u Avganistanu počela bez milion devojčica! Jedina je zemlja sa ovakvim restrikcijama

20.03.2024

10:27

0

To Avganistan čini jedinom državom sa restrikcijama na obrazovanje žena

Školska godina u Avganistanu počela bez milion devojčica! Jedina je zemlja sa ovakvim restrikcijama
Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

 Školska godina u Avganistanu počela je danas bez milion devojčica pogođenih zabranom talibanske vlasti da je pohađaju posle šestog razreda.

To Avganistan čini jedinom državom sa restrikcijama na obrazovanje žena, a Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je da je pre talibanske vlasti oko pet miliona devojčica već bilo izvan škola zbog nedostatka objekata i drugih razloga, prenosi Asošijeted pres.

"Ministarstvo za obrazovanje pokušava da poveća kvalitet obrazovanja verskih i modernih nauka što je više moguće", rekao je ministar obrazovanja Abibulah Aga na ceremoniji obeležavanja nove školske godine na kojoj je pristup novinarkama bio zabranjen zbog nedostatka "odgovarajućeg mesta".

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

 

Aga je pozvao učenike da izbegavaju nošenje odeće koja nije u skladu sa principima islama. Iako dečaci imaju pristup obrazovanju, nevladina organizacija "Hjuman rajts voč" izvestila je u decembru da "zlostavljačke" obrazovne prakse povređuju dečake Avganistanu, kao i da je većina kvalifikovanih nastavnika napustila škole zbog "regresivnih kurikuluma".

Talibanska vlast je, od povlačenja trupa SAD i NATO iz Avganistana, isprva obećavala blažu vladavinu, ali je vrlo brzo zabranila ženama pristup visokom obrazovanju, javnim prostorima i većini poslova. 

Već u decembru 2021. naloženo je da žene ne smeju putovati bez muškarca ukoliko kreću na put duži od 70 kilometara.

Talibani svoje postupke uglavnom objašnjavaju time da se treba vratiti tradicionalnim islamskim i avganistanskim vrednostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike