Njujorška policija nasilno uhapsila demonstrante u Bruklinskom muzeju!

01.06.2024

23:20

0

Stotine demonstranata otišli su u muzej u petak popodne, postavili šatore u predvorju i razvili transparent ''Slobodna Palestini“

Njujorška policija nasilno uhapsila demonstrante u Bruklinskom muzeju!
Copyright AP Photo/Andres Kudacki

Policija Njujorka saopštila je danas da je u pritvela 34 osobe nakon propalestinskog protesta u Bruklinskom muzeju, nakon što ih je nasilno uhapsila u petak popodne, a razmatraju se optužnice.

Stotine demonstranata otišli su u muzej u petak popodne, postavili šatore u predvorju i razvili transparent ''Slobodna Palestini“ sa krova zgrade pre nego što je policija ušla da izvrši hapšenje.

AP Photo/Andres Kudacki
 

Njujorški policajci su udarili neke demonstrante tokom tuče koja je izbila u masi ispred muzeja, dok su neki demonstranti gađali policajce plastičnim flašama i uzvikivali uvrede, prenosi AP.

Drugi demonstranti držali su transparente, mahali palestinskim zastavama i  skandirali na stepenicama muzeja.

U Bruklinskom muzeju je navodno prijavljeno oštećenje nekih umetničkih dela i uznemiravanje bezbednosnog osoblja od strane demonstranata.

AP Photo/Andres Kudacki
 

Portparol Tejlor Matman rekao je u saopštenju da je muzej zatvoren sat vremena ranije zbog zabrinutosti za bezbednost ljudi i umetničke kolekcije.

Organizatori su pozvali pristalice da "deokupiraju" muzej, rekavši da žele da preuzmu zgradu dok zvaničnici "ne otkriju i deinvestiraju" od bilo kakvih investicija povezanih sa izraelskom agresijum u Pojasu Gaze.

Jedna od grupa koja je učestvovala na protestu, Within Our Lifetime, saopštila je na drušvenim mrežama da je njihova predvodnica Nadin Kisvani bila ciljana i nasilno uhapšena.

Od početka izraelskog rata u Gazi, u Njujorku je do sada organizovano stotine uličnih demonstracija.

Bonus video:

    
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike