Lavrov otkrio razliku između pregovora koje hoće Rusija i Ukrajina: U Kijevu vlada "ratna partija", mi hoćemo mir, a ne primirje

30.05.2024

18:02

0

Visoki ruski diplomata smatra da je u ovim uslovima nemoguće doći do rešenja jer druga strana ne odustaje od borbi

Lavrov otkrio razliku između pregovora koje hoće Rusija i Ukrajina: U Kijevu vlada "ratna partija", mi hoćemo mir, a ne primirje
Copyright Profimedia

Moskva ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali se fokusira na mir, a ne na primirje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Više puta smo govorili, između ostalog i na najvišem nivou, da Rusija ostaje otvorena za pregovore. Međutim, treba jasno razumeti da se tu radi o miru, a ne o primirju. Nema smisla da dajemo protivniku pauzu koju će on ponovo iskoristiti za pregrupisavanje i naoružavanje - kazao je on za Sputnjik.

Lavrov je istakao da postoji mogućnost ubrzanja političkog rešavanja ukrajinske krize, pod uslovom da Zapad prestane sa slanjem oružja Ukrajini i da Kijev obustavi borbena dejstva.

- Što se pre to dogodi, to će pre početi političko rešavanje situacije - naglasio je on.

Takođe je dodao da Rusija smatra ideju o mirovnoj konferenciji o ukrajinskom sukobu, uz učešće Moskve i Kijeva, mogućim nastavkom napora Kine za rešavanje krize.

- Delimo stav da je, pre svega, neophodno eliminisati osnovne uzroke krize, osigurati interese svih strana i da to bude praćeno postizanjem sporazuma na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti. Još jednom naglašavam: to podrazumeva poštovanje realne situacije na terenu, koja je odraz volje ljudi koji tamo žive - rekao je Lavrov.

Profimedia
 

Međutim, Lavrov je naveo da je teško zamisliti dijalog o miru dok je u Kijevu na vlasti "ratna partija", podsećajući da je 30. septembra 2022. godine u Ukrajini uvedena pravna zabrana za pregovore sa Rusijom.

- Ta partija nastoji, bar na rečima, da pobedi Rusiju na bojnom polju. U takvim uslovima teško je zamisliti dijalog o miru - istakao je ruski ministar.

Lavrov je takođe optužio SAD da su postale saučesnik u zločinima Kijeva.

- U američkoj strategiji nacionalne bezbednosti Rusija je označena kao neposredna pretnja. SAD i NATO direktno govore da je njihov cilj da nanesu našoj zemlji "strateški poraz". U tom kontekstu sudbina civilnog stanovništva ruskih gradova ne interesuje Belu kuću, koja je postala saučesnik u zločinima kijevskog režima - zaključio je najviši ruski diplomata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike