Prvi put za 500 godina: Bogati Čeh kupuje britansku poštu

30.05.2024

07:29

0

Potez češkog biznismena dolazi u politički osetljivom trenutku

Prvi put za 500 godina: Bogati Čeh kupuje britansku poštu
Copyright Profimedia

Vlasnici Kraljevske pošte u Velikoj Britaniji prihvatili su ponudu za preuzimanje vrednu 4,6 milijardi dolara od češkog milijardera Danijela Kretinskog.

Time je otvoren put za prodaju stranom vlasniku jedne od najstarijih i najpoznatijih britanskih institucija.

"Međunarodni distributivni servis” koji je vlasnik poštanske službe koja poslednjih godina pravi gubitke, saopštio je u sredu da je prihvatio ponudu za preuzimanje od 4,69 dolara po akciji od češke EP grupe Kretinskog, prenosi Si-En-En.

Profimedia
 

Dogovor je usledio posle nekoliko burnih godina za Kraljevsku poštu koja je privatizovana 2013. godine. Britanska pošta pretrpela je nagli pad potražnje za svojim uslugama i zabeležila gubitak od 445 miliona dolara za prošlu godinu koja je završena.

Potez češkog biznismena dolazi u politički osetljivom trenutku dok se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema za opšte izbore 4. jula. Predloženo preuzimanje biće predmet revizije nacionalne bezbednosti, verovatno od strane nove vlade.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Laburistička partija pobediti, prvi put od 2005. godine i zameniti aktuelnu konzervativnu administraciju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike