Lukašenko optužio SAD za pad Raisiejvog helikoptera: Kriva je odvratna pozicija Amerike, nitkovi nisu imali pravo da urade to (VIDEO)

25.05.2024

12:42

0

Beloruski predsednik smatra da određene stvari nisu smele da se sankcionišu

Lukašenko optužio SAD za pad Raisiejvog helikoptera: Kriva je odvratna pozicija Amerike, nitkovi nisu imali pravo da urade to (VIDEO)
Copyright Profimedia

Nemogućnost Irana da servisira svoje helikoptere američke proizvodnje zbog američkih sankcija sigurno je igrala ulogu u nesreći u kojoj je poginuo lider te zemlje, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan bili su među poginulima u ponedeljak kada se njihov helikopter Bell srušio u planinama na povratku iz Azerbejdžana.

- Kao čovek, a ne kao predsednik, reći ću da je podla, odvratna pozicija Sjedinjenih Američkih Država dovela do toga - rekao je Lukašenko u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku. 

- Mislim, pre svega, na sankcije. Ovi nitkovi nisu imali pravo da uvode sankcije brodovima, avionima, helikopterima koji prevoze ljude. Zabranili su svojim kompanijama da servisiraju [Raisijev helikopter]. Dakle, i ovo je njihova krivica - dodao je Lukašenko.

Lukašenko je takođe podsetio da su SAD sankcionisale i njegov predsednički avion.

 

 

Putin, koji je bio u poseti Minsku kako bi razgovarao o nuklearnim vežbama i drugim ključnim pitanjima, primetio je da su druga dva helikoptera u iranskom konvoju ruske proizvodnje.

- Helikopteri ruske proizvodnje leteli su bez posebnih poteškoća u istim uslovima, u istom koridoru, zapravo, bez ikakvih problema - rekao je Putin novinarima.

Teheran tek treba da utvrdi uzrok nesreće. Preliminarni rezultati koje je iranska vojska objavila u četvrtak kažu da helikopter nikada nije skrenuo sa putanje leta. Predsednički avion se srušio, zakucao se u planinu i zapalio se, navodi se u izveštaju. Na ostacima šasije nisu pronađeni geleri ili tragovi metaka, što odbacuje glasine da je helikopter možda oboren.

Lukašenko je izrazio nadu da će Iran "shvatiti šta se tamo dogodilo", opisujući Raisija kao "normalnu, ljubaznu osobu koja je vodila iskren, pošten dijalog, bila zabrinuta za razvoj sopstvene države i zaštitu interesa svog naroda". 

Kremlj je osudio kao uvredljive izjave američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da je iranskom narodu "verovatno bolje" bez Raisija i da Vašington "sigurno ne oplakuje njegovu smrt".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike