Huti proširili napade i na Mediteran! Napali brod povezan sa Izraelom

24.05.2024 | 15:05

Autor: Vladimir Tanacković

Od oktorba 2023. su, prema rečima vođe pokreta, napali 119 plovima

Copyright Profimedia

Jemenski pobunjenički pokret Ansar Alah, takođe poznat kao Huti, započeo je operacije protiv brodova povezanih sa Izraelom u Sredozemnom moru napavši jedno plovilo ranije ove nedelje, izjavio je u četvrtak vođa Huta Abdul Malik Al Huti.

- Broj plovila i brodova napadnutih od prošlog oktobra, uključujući i one povezane sa izraelskim neprijateljem, SAD i Britanijom, dostigao je 119 - rekao je Al Huti na jemenskoj televiziji.

Ove nedelje Huti su izveli osam operacija koristeći 15 projektila i dronova u Crvenom i Arapskom moru, Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, uključujući jedan napad u Sredozemnom moru, rekao je vođa pobunjenika.

Huti su u novembru 2023. obećali da će napasti sve brodove povezane sa Izraelom dok ne zaustavi vojne akcije u Pojasu Gaze.

Napadi su podstakli Sjedinjene Američke Države da formiraju multinacionalnu koaliciju, koja uključuje, između ostalog, i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bi zaštitile brodarstvo u oblasti Crvenog mora, kao i da bi gađali mete Huta na terenu.

Međutim, to nije dalo mnogo rezlutata, jer su Huti nastavili sa svojim operacijama, a SAD su u tajnosti povukle moćni brod iz ovog područja i vratile ga u domaću luku.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam